Rusya: Türkiye İdlib'de bizi hayal kırıklığına uğrattı

Rusya lideri Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, "Türkiye ile ılımlı muhaliflerin İdlib’deki durumun kontrolünü kaybetmesinin, kendilerinde hayal kırıklığı yarattığını" söyledi.

Rusya: Türkiye İdlib'de bizi hayal kırıklığına uğrattı

Kazakistan’ın başkenti Nursultan’da düzenlenen Astana görüşmeleri sonrası bir basın toplantısı düzenleyen Rus Özel Temsilci Lavrentyev, Suriye’nin İdlib bölgesindeki duruma da değindi.

Sputnik‘in aktardığına göre Lavrentyev, “Türk dostlarımızla ılımlı muhalifler orada (İdlib) geriye kalan teröristleri yok etme çalışmalarını yerine getiremedi. Onların (Heyet Tahrir Şam militanları) bu toprakların büyük bölümünde kontrol sağlamış olabilmeleri, elbette ki pek çok soru işaretine ve bizde büyük bir hayal kırıklığına yol açıyor” dedi.

Putin’in Suriye Özel Temsilcisi şöyle devam etti: “Rusya ve Türkiye liderlerinin geçtiğimiz senenin eylül ayında Soçi’de anlaşmaya varmalarının (Soçi Mutabakatı) üzerinden yeterince uzun bir zaman, neredeyse altı ay geçmiş olması, bizi İdlib’deki durum konusunda özel olarak endişelendiriyor.”

Şu anda İdlib topraklarının neredeyse tamamının Heyet Tahrir Şam militanlarının denetiminde olduğunu ekleyen Lavrentyev, “Heyet Tahrir Şam dediğimiz aslında El Nusra Cephesi’nin yeniden biçimlendirilmiş hali” vurgusunu yaptı.

Ateşkes uygulamasının HTŞ için geçerli olmadığını hatırlatan Lavrentyev, onlara karşı mücadelenin devam edeceğini belirtirken, “ılımlı” grupların HTŞ çatısından ayrılması çağrısını yineledi.