Rusya S-500'ü test etti

Rusya, Suriye’de yeni yapım S-500’leri ilk defa denediğini ve testlerin başarılı olarak tamamlandığını açıkladı.

Rusya S-500'ü test etti

Rusya, “Gelecek beş yıl boyunca S-500’ü başka ülkelere satmayacağız, öncelikle kendi ordumuzun ihtiyaçlarını karşılamamız gerekiyor” dediği S-500 hava savunma sistemini ilk kez denedi.

Savunma Bakanlığı yetkililiklerinin Rus İzvestia gazetesine yaptığı açıklamada, testler sırasında, ekipmanın çalışmasında belirli sorunlar tespit edildiği, ancak bunların hızla ortadan kaldırıldığı ve testlerin başarılı bir şekilde tamamlandığının kabul edildiği belirtildi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya ile mevcut S-400 anlaşmasının tamamlanmasının ardından Türkiye’nin S-500 sistemlerini hem satın alıp hem de Rusya ile müşterek olarak üretmeyi hedeflediğini söylemişti.

S-500 HAVA SAVUNMA SİSTEMİ

Rusya, S-500’ün üretimine haziran ayında başladığını duyurmuştu. Rus devlet savunma sanayi şirketi Rostec’in CEO’su Sergey Chemezov, Rusya’nın hiçbir şekilde bu sistemleri satmayacağını öncelikle Rus ordusu için sistemin yapılacağını ifade etmişti.

Kokpit.aero‘nun haberine göre sistem, 600 kilometre yarı çaptaki hedefleri tespit edip imha edebiliyor. Saniyede yedi kilometre hıza kadar uçabilen on balistik hedefi aynı anda tespit edip imha edebiliyor. Ayrıca sistem yeni teknoloji hipersonik füzeleri de yakalayıp yok etme özelliğine sahip.

Özellikler açısından S-500’ün özellikleri ile S-400 hava savunma sisteminin yanı sıra Amerikalı rakibi Patriot PAC-3’ü de önemli ölçüde geride bırakacağı iade ediliyor.