Rusya-Çin doğalgaz boru hattı: Sibirya'nın Gücü açıldı

Rus gazını Çin'e taşıyacak olan 50 milyar euro'luk Sibirya'nın Gücü doğalgaz boru hattı düzenlenen telekonferansla resmen devreye girdi.

Rusya-Çin doğalgaz boru hattı: Sibirya'nın Gücü açıldı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Rus gazını Çin’e taşıyacak olan 50 milyar euro’luk Sibirya’nın Gücü doğalgaz boru hattını düzenlenen telekonferansla devreye aldı.

Hat, Rusya’nın İrkutsk ve Yakutsk kentlerindeki gaz üretim merkezlerinden Rusya’nın Uzakdoğu Bölgesi’ne ve Çin’e gaz taşıyacak. Sibirya’nın Gücü 50 milyar euro ile Rusya’nın bugüne kadarki en maliyetli boru hattı projesi.

Bugün itibarıyla, yaklaşık 3 bin kilometrelik hattın 2 bin 200 kilometrelik bölümü devreye alındı. Gazprom, 2020 yılında bu hat üzerinden 5 milyar metreküp, 2021 yılında 10 milyar metreküp, 2022 yılında 15 metreküp gaz sevk etmeyi planlıyor. 38 milyar toplam hacme 2025 yılında ulaşılması öngörülüyor.

İki ülke arasındaki anlaşmaya göre Rusya, 30 yıl boyunca Çin’e bu hat üzerinden gaz sağlayacak.

RUSYA ÇİN YAKINLAŞMASININ İZLERİ

2016 yılında Rusya, Suudi Arabistan’ın yerini alarak, Çin’in en büyük ham petrol satıcısı hâline gelmişti. Sibirya’nın Gücü boru hattı anlaşmasıda o tarihte imzalanmıştı.

2017 yılı Temmuz ayında, iki ülkenin deniz kuvvetleri Baltık Denizinde ilk kez ortak yürüttükleri bir tatbikat gerçekleştirmiş, Eylül 2018’de ise Çin, Rusya’nın yıllık Vostok askeri harekâtına katılarak başka bir ilki gerçekleştirmişti.

2018 Haziran’ında Xi “Benim en iyi, en samimi arkadaşım” diye hitap ederek, Putin’e Çin’in ilk dostluk madalyasını vermişti

2018 yılında ilk etabı tamamlanan S400 sevkiyatının 2. etabı geçtiğimiz Temmuz ayında başlamıştı.