Rusya açıkladı: Suriye'nin kontrolü dışında hiçbir şeye rıza göstermiyoruz

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin, Soçi zirvesinde İdlib operasyonunun ele alınacağını belirtirken, Suriye'de meşru hükümet dışında hiç bir gücün kontrolünü kabul etmediklerini açıkladı.

Rusya açıkladı: Suriye'nin kontrolü dışında hiçbir şeye rıza göstermiyoruz

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin, Rusya, Türkiye ve İran liderleri arasında 14 Şubat’ta Soçi’de yapılacak zirvede İdlib’de olası operasyonla ilgili konuların ele alacağını söyledi.

Gazetecilere konuşan Verşinin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani arasında 14 Şubat’ta yapılacak zirve ile ilgili soruları yanıtladı.

Sputnik Türkiye‘nin aktardığına göre, Liderlerin İdlib’de yapılabilecek olası bir operasyonla ilgili konuları konuşacağını ifade eden Verşinin “Karadaki durum Astana formatındaki tüm görüşmelerin gündemine giriyor. Özellikle tüm ayrıntılarıyla İdlib’deki durum ele alınıyor” dedi.

“SURİYE HÜKÜMETİNİN KONTROLÜ DIŞINDA HİÇBİRŞEYE RIZA GÖSTERMİYORUZ”

Suriye’de Türkiye sınırında tampon bölge kurulması ihtimali ile ilgili konuşan Verşinin “Henüz bir karar alınmadı. Bu şimdi Suriye’nin toprak bütünlüğünü önemseyen tüm ülkelerle görüşülüyor. Tüm taraflarla temasları destekliyoruz. Doğal olarak Türkler de İranlılar da temasları destekliyor. Her görüşmede bizim için ilke, toprak bütünlüğü. Egemen Suriye’nin bir kısmının ülkenin meşru hükümetinin kontrolü dışında kalabileceği yönünde hiçbir şeye rıza göstermiyoruz” ifadelerini kullandı.

“ORDU VE RUS ASKERİ POLİSİNİN DEVRİYESİ İSTİKRAR FAKTÖRÜ”

Olası hiçbir bölgenin kalıcı çözüm olmamasını, Suriye’nin egemenlik ve toprak bütünlüğü bakımından kabul edilebilir olması gerektiğini kaydeden Verşinin, üç ülkenin de bu prensipte anlaşmasının önemli olduğunu ifade etti.

Verşinin, Menbiç’te Suriye ordusuna ait görev noktalarının kurulması ve Rus askeri polisinin devriye yapmasının tamamen meşru ve bölgede bir istikrar faktörü olduğunu söyledi.

Şam ile Suriye’nin ayrılmaz bir parçası olarak gördükleri Kürtler arasında diyalog kurulmasından yana olduğunu belirten Verşinin, “Zor bir diyalog söz konusu. Ancak Menbiç’teki son durum bunun iyi sonuçlar verebileceğini gösteriyor” dedi.

Verşinin, gerektiği halde garantör ülkelerin Suriye anayasası komisyonunda yer alacak isimler arasında birkaç değişiklik yapabileceğini söyledi.