Rus heyetinin SDG ile görüşmesinin ayrıntıları ortaya çıktı

Dün Suriye’nin Kamışlı kentine giden Rus heyetinin SDG Komutanı Mazlum Kobani ile yaptığı görüşmenin ayrıntıları basına yansıdı.

Rus heyetinin SDG ile görüşmesinin ayrıntıları ortaya çıktı

Lübnan’da yayımlanan el-Ahbar gazetesine konuşan Kürt kaynaklar, Rus askeri heyetinin Kürtlerin taleplerini Şam’a iletmek ve SDG ile Suriye ordusu arasında yapılan anlaşmayı güçlendirerek bunu kapsamlı bir anlaşmaya dönüştürmek için Kamışlı’ya geldiğini söyledi.

El Ahbar’a konuşan bir Kürt yetkili, Amerika’nın Suriye topraklarında güç bulundurmaya devam etmesinin Kürtlerin Şam’a daha fazla taviz vermesini önlediğini belirtti ve “Kürtler, Moskova’dan Suriye devletinin Kürtlerin kurduğu öz yönetimleri bu bölgelerde bir idari çözüm yolu olarak kabul etmesi için Şam’a baskı yapmasını istedi.” dedi.

Söz konusu Kürt kaynak, “Kürtler, Suriye Demokratik Güçlerinin siyasi ve askeri yapısını ve Asayiş güçlerini koruyacaklar ve bunları sembolik olarak Suriye devletinin nezaretine bırakacaklar” derken el-Ahbar gazetesi ise Amerika’nın girişimiyle ilan edilen ateşkesin bitmesine saatler kala tüm gözlerin bugün yapılacak olan Erdoğan Putin görüşmesinde olduğunu vurguladı.

YDH‘nin aktardığına göre Kürtler, Amerika’nın güçlerinin bir kısmını Suriye’de bırakacak olmasından dolayı memnunlar; ancak Türkiye’nin askeri operasyonlarına yeniden başlayabileceğini ve Ras el-Ayn’dan el-Malikiye’ye kadar olan bölgeleri tehdit edebileceğini ve Malikiye üzerinden Suriye-Irak sınırına ve Rakka ile Deyr ez-Zor’a nüfuz edebileceğini düşünüyorlar.

Türkiye’nin baskılarını sürdürmesi halinde Amerika’nın petrol kuyuları yakınında asker bulundurmaktan vazgeçebileceğini öne süren gazete, bunun ise Kürtleri yeniden Şam’la anlaşma çizgisine götürebileceğini yazdı.

‘SURİYE DEVLETİ RAKKA’YA GİREMEYECEK’ DEMİŞTİ

ABD’nin Ankara’ya yaptırım öngören karar tasarısına öncülük eden isimlerden Demokrat Senatör Chris Van Hollen ve Cumhuriyetçi Lindsey Graham, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Sözcüsü İlham Ahmed’le başkent Washington’da bir araya geldi.

Washington’daki görüşmelerin ardından The Defence Post gazetesine verdiği demeçte Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Sözcüsü İlham Ahmed Suriye’nin kuzeydoğusunda ABD’den yedikleri büyük darbeye rağmen, umutlarını yitirmediklerini ve Amerika ile çalışmaya istekli olduklarını söyledi.

İlham Ahmed, “Türklere güvenmedik; ama Amerikalı müttefiklerimize güvendik, çünkü bize daima kimsenin bölgemizi tehdit etmesine izin vermeyeceklerini söylerlerdi” dedi.

Türkiye ile gerilimi azaltıp, diyalog kapısı aralayarak uzun vadeli bir çözüme ulaşabilecekleri düşüncesiyle “güvenlik mekanizmasını” kabul ettiklerini belirten İlham Ahmed, Amerika’nın saldırı için Türkiye’ye yeşil ışık yakmadığını; ancak Amerikan askerlerinin zarar görmemesi için çekildiğini söyledi.

Suriye Demokratik Güçleri’nin her şeye rağmen terörle mücadele operasyonlarında Amerika ile çalışmaya istekli olduğunu belirten İlham Ahmed, Trump hükümetinden de Türkiye’nin daha ileri gitmesini önlemeye ve Türkiye’nin desteklediği silahlı grupları da Suriye’nin kuzeyinden çıkarmaya çağırdı.

Şimdiye kadar Suriye devleti ile Kürt liderler arasında yapılan anlaşmanın karşılıklı olarak birbirini savunma ile ilgili olduğunu belirterek Suriye devlet güçlerinden az sayıda birliğin, Menbic, Kobani, Tabka ve kuzeydoğudaki sınır bölgelerine girdiğini; ancak hiçbir kentin kontrolüne sahip olmadığını söyledi.

Suriye devleti ile siyasi müzakerelerin yakında başlayacağını belirten İlham Ahmed, Suriye Demokratik Meclisi’nin (SDM) Şam’dan, bölge halkının haklarının anayasada garanti altına alınmasını isteyeceğini, Şam’ın bunu garanti etmesinin zor olduğunu; ancak umudun da kaybedilmemesi gerektiğini söyledi.

Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Sözcüsü İlham Ahmed 2017 yılında bölgedeki aşiret liderleri tarafından düzenlenen görüşmede Suriye devletinin bölgeye geri döneceğini belirten mektuplar yolladığını söylerek, Suriye devletinin ülkenin kuzeyindeki halihazırda ilan edilmiş yerel yönetimleri tanımadan bölgeye geri dönemeyeceğini belirtmişti.