RTÜK iki kadının öpüşmesine ceza verdi

RTÜK, FOX Life’da yayınlanan iki kadının saniyelik öpüşme görüntüsüne ‘genel ahlaka aykırı olduğu’ gerekçesiyle yayın durdurma cezası verdi.

RTÜK iki kadının öpüşmesine ceza verdi

RTÜK, dijital platformlarda yayın yapan FOX Life kanalına, 9-1-1 adlı dizide iki kadının saniyelik öpüşme sahnesinin milli ve manevi değerlere, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle idari para cezası ve beş kez yayın durdurma cezası verdi.

Bu karara karşı oy kullanan RTÜK üyesi Faruk Bildirici, muhalefet şerhinde “Amerikan insanlarının yaşamlarından kesitler içeren bir dizide Türk aile yapısına uygunluk elbette olmayacaktır. Ama illa Türk aile yapısına uygun olsun diye başka ülkelerin yapımlarının izlenmemesini istemek de akli bir yaklaşım olamaz” diye yazdı.

“RAPORDA AYRIMCILIK VAR”

Bildirici, muhalefet şerhinde FOX Life kanalında 17 Temmuz’da yayımlanan diziye verilen cezaya dayanak gösterilen uzman raporunu da eleştirdi. Raporda ‘ihlalin konusu’ başlığına karşılık olarak ‘Eşcinsel ilişkinin konu edilmesi’ yazılmasını ve bu gerekçeyle ceza verilmesini ‘ayrımcılık’ olarak nitelendiren Bildirici, “Bir dizide ‘eşcinselliğin konu edilmesi’ başlı başına bir ihlal konusu olamaz. Bu çağda eşcinsellikle ilgili bu yaklaşımı kabul etmek mümkün değildir” dedi. Ayrımcılığın suç olduğunu anımsatan Bildirici, RTÜK’ün ‘Yayıncılık Etik İlkeleri’ nin de ayrımcılığa karşı çıktığını vurguladı.

RTÜK daha önce de “Çukur” ismindeki dizide yer alan öpüşme sahnelerinin “gençlerin ahlakını bozduğunu” savunarak ilgili kanala para cezası kesmişti: