RÖPORTAJ | İTÜ'de yemekhane sorunu büyüyor!

İTÜ'nün Maçka kampüsünde bulunan Yabancı Diller Yüksekokulu ve İşletme Fakültesi sermayenin iştahını kabartırken, İşletme Fakültesi 'tadilat' gerekçesiyle Ayazağa Kampüsü'ne taşındı. Artan öğrenci nüfusu sorunları da artırırken; Rektörlük devlet erkanıyla Ayazağa Kampüsü'ne cami açma yarışına girdi.

RÖPORTAJ | İTÜ'de yemekhane sorunu büyüyor!

İstanbul Teknik Üniversitesi, yeni akademik yıla problemlerle başladı.

İTÜ’nün Maçka kampüsünde bulunan Yabancı Diller Yüksekokulu ve İşletme Fakültesi sermayenin iştahını kabartırken, İşletme Fakültesi ‘tadilat’ gerekçesiyle Ayazağa Kampüsü’ne taşındı. Artan öğrenci nüfusu sorunları da artırırken; Rektörlük devlet erkanıyla Ayazağa Kampüsü’ne cami açma yarışına girdi.

Öğrenciler ise yemekhane sorunu başta olmak üzere, sorunları değerlendirmek üzere bir forum düzenledi. Forumun ardından İTÜ öğrencileri Gazete Manifesto‘ya konuştu.

İstanbul Teknik Üniversitesi Vadi yurtlarının yemekhanesi tekrar kapatıldı. İTÜ öğrencileri bu konu hakkında ne düşünüyor? Öğrenciler ne gibi sorunlarla karşı karşıya?

İTÜ’nün içinde bulunan ve 1500 den fazla öğrencinin kaldığı Vadi Yurtlarındaki yemekhanenin ikinci kez kapatılmasıyla öğrencilerin birikmiş tepkileri artmaya başladı. Yemek için merkez yemekhaneye ya da diğer kampüslere gitmek zorunda kalan İstanbul Teknik Üniversitelilerin sorunu burada sonlanmıyor. Yürüyerek 20-25 dakika süren yolu kullanmak istemeyenler ringleri kullanıyor. Daha doğrusu kullanamıyor. Ringlerde yer bulamayan ya da ayakta gitmek zorunda kalan öğrenciler ringlerin içindeki yoğunluktan ve ringlerin azlığından şikayetçi.

Vadi Yemekhanesinin kapatılması ve İşletme Fakültesinin ana kampüse aktarılmasıyla oluşan kalabalığın sonucu olarak bitmek tükenmek bilmeyen yemek kuyruğundan sadece yurtta kalan öğrenciler şikayetçi değil. Okulun genelinde bu sorun devam etmekte, öğrenciler derslere geç kalıyor.

Tüm bunlara dur demek adına İTÜ öğrencileri, 23 Eylül Pazertesi günü, öğrencilerin sorunlarını konuştukları ve çözüm aradıkları bir forum gerçekleştirdi.

Geçtiğimiz yıllarda öğrenciler nasıl bir mücadele yolu izledi?

Geçen sene yemekhanenin ilk kez kapatılmasıyla öğrenciler Rektörlüğün dilediği gibi davranmasına izin vermeyeceklerini belirterek mücadele etti ve kazandılar. Birçok öğrencinin derdine çözüm arayan ve çokça öğrenciye ulaşan forum, dilekçeleri toplayarak Rektörlüğe ulaştırdı. Büyük bir toplama sahip olan öğrenciler çok geçmeden istediklerini elde ettiler. O günlerde de birlik olup mücadele yürütüldüğünde neler başarabileceğimizi göstermiş olduk.

İTÜ’de sadece yemekhane sorunu mu var ? Öğrencilerin diğer sorunları nelerdir ?

Yemekhane sorunu başı çekerken bir dizi problem de bunu takip etmekte… Dersliklere öğrenciler sığmamakta. Otuz kişilik sınıfa yirmi kişilik derslik verilmesi gibi, dersliklerin ayarlanmasında sorun yaşanmaktadır.

Yurt zamları İTÜ’deki öğrencileri de vurmuştur. Yükselen fiyatlardan, hayat pahalılığından ve yurtta yaşamanın zorluklarından muzdarip olan öğrenciler dilekçe yazmışlar ama sorunlarına yanıt alamamışlardır.

FEB (Fen ve Edebiyat Bölümü) binasının hala tadilatta olması da yaşanan sıkıntılardan birisi. Diğer fakültelerden havuz dersleri için binaya gelen öğrencileri ve bölüm öğrencilerini inşaat karşılıyor. Ana giriş kapısının kapalı olması ve inşaat halinde bir fakültede derslik… Öğrenciler verimsiz dersler almaktan fazlasıyla sıkıldı.

Ringlerde yaşanan durumun bir diğer tarafı ise can güvenliği… Keskin virajlar ve tıka basa dolu olan ringlerde öğrencilerin can güvenliği hiçe sayılmaktadır. Her gün bu duruma katlanmak istemeyen öğrencilerin fazla seçeneği kalmadı.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı ?

Büyük emeklerle buraya gelen öğrencilerin eğitim kalitelerini düşüren ve gerekli önemin verilmeyişine karşılık yapmaları gereken üniversitelerine sahip çıkmaktır. Yemekhane sorunu, yemek sırasının sonsuzluğu, kampüsün kalabalıklaşması, mekik (ring) otobüslerindeki öğrenci yoğunluğu ve can güvenliğinin olmaması, inşaat içeren fakültenin bulunması, yurtlara gelen zamlar karşısında öğrencilerin tek bir seçeneği vardır; o da örgütlü bir güç halinde mücadelelerini sürdürmeye devam etmek.