RÖPORTAJ | Doğa Koleji'nde eğitim emekçilerinin ücretleri aylardır ödenmiyor

Kayıt dönemlerinde ve reklamlarda pembe tablolar çizen Doğa Koleji patronları, iş eğitim emekçilerine ve ödenmeyen ücretlerine gelince sessizliğe bürünüyor.

RÖPORTAJ | Doğa Koleji'nde eğitim emekçilerinin ücretleri aylardır ödenmiyor

Türkiyenin en büyük kolejlerinden olan, sürekli reklamlarını gördüğümüz, onlarca kampüsü olmakla övünen Doğa Koleji’nde aylardır eğitim emekçilerinin ücretleri ödenmiyor. Kayıt dönemlerinde ve reklamlarda pembe tablolar çizen Doğa Koleji patronları, iş eğitim emekçilerine ve ödenmeyen ücretlerine gelince sessizliğe bürünüyor.

Ülkemizde yaşanan ekonomik krizin etkileri birçok sektörde olduğu gibi eğitim sektöründe de emekçilerin sırtına yüklenmeye çalışılıyor. Eğitimin özelleştirilmesi ve piyasalaştırılmasının en büyük paylarından birini alan, sadece 2002 ile 2012 arasında yaklaşık 120 kat büyüyen, hisseleri 320 milyon dolara Ömer Saçaklıoğlu’na satılan Doğa Koleji’nde son aylarda yaşanan maaş ödememe problemi sürüyor.

Maaşları aylardır çeşitli bahanelerle ödenmeyen öğretmenlerin durumu sosyal paylaşım sitelerinde gündeme gelirken, patronlardan ödemeyle ilgili hiçbir bilgi verilmemesi ve okulun satışa çıkarıldığı söylentileri ciddi tepkilere neden oldu.

‘Yeter söz işçinin’ diyerek yola çıkan Sınıf Tavrı, Doğa Koleji’nde çalışan eğitim emekçilerinin yaşadığı süreci geçtiğimiz dönem başından beri burada çalışan bir eğitim emekçisi ile röportaj gerçekleştirdi.

İşte o röportaj:

Ne zamandır maaşlar ödenmiyor?
-Yaklaşık 3 aydır maaşlarımızı alamıyoruz.

-Maaş alamayan öğretmen sayısı nedir?
-50 civarı, ayrıca diğer işçiler de maaş alamıyor.

-Okulun bildiğiniz düzenli bir gelir akışı var mı?
-Veliler ödemeleri düzenli yapıyor,ayrıca kıyafet ve kitap gibi satışlarla da gelir akışı mevcut.

-Okul idaresi durumla ilgili ne söylüyor?
-Bizlerle bir toplantı yapıp bir tarih verildi; ancak verilen sözler tutulmadı.

-İstifa eden öğretmenler var mı ?
-Evet var. Onların yerine aldıkları öğretmenleri de oyalıyorlar.Hiçbir problem yokmuş gibi davranıyorlar

-Öğretmenler duruma tepkili mi?
-Öğretmenler tepkili ancak bunu dışarı yansıtmıyorlar.İşsizlik, tazminatlarını alamama gibi korkuları var. Bekleyerek fedakarlık göstermeye çalışıyorlar.

-Son olarak bize söylemek istediğiniz bir şey var mı?
-Temizlik işçilerinin ücretleri ödenmediği için okul temizliğinde sıkıntılar var. İşten çıkarmalar var. Kırtasiye paramız verilmedi. Öğretmenlerin maaşlarının verilmemesi eğitimdeki verimliliğin düşmesine sebep oldu. Yemek şirketine ödeme yapılmadığı için aralık ayından sonra yemek çıkmayacağını söylediler. Eskiden verilen kahvaltı artık verilmiyor. Okul idaresi öğretmenleri ve diğer personelleri oyalamaya devam ediyor.

Yaklaşık 800 bin ataması yapılmayan öğretmenin ucuz iş gücü görülerek çalışmak zorunda bırakıldığı özel eğitim kurumlarının en büyüklerinden bir tanesinde yaşanan durum, eğitim emekçilerinin ne derece kötü şartlara ve muamelelere maruz bırakıldığının somut göstergesidir. Sınıf Tavrı eğitimcileri olarak sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz ve ücretleri ödenmeyen Doğa Koleji eğitim emekçileri ile birlikte mücadele etmekten bir adım bile geri adım atmayacağız.

*Röportaj ilk olarak Sınıf Tavrı bülteninde yayınlanmıştır.