'Rojava'nın özerkliği şartı karşılığında sınır kapılarını devretme teklifi'

İngiliz Times gazetesi bugünkü sayısında Suriye'deki son gelişmelere yer verilirken, YPG'nin Rojava'ya özerklik için "garanti" verilmesi karşılığında, Suriye hükümetine sınır kapılarının kontrolünün devrini önerdiği belirtildi.

'Rojava'nın özerkliği şartı karşılığında sınır kapılarını devretme teklifi'

İngiliz Times gazetesi bugünkü sayısında Suriye’deki son gelişmeleri değerlendirdi. ABD’nin Suriye’den çekilme kararı ve Türkiye’nin olası operasyon hazırlıklarının değerlendirildiği haberde YPG’nin Şam ve Moskova yönetimi ile görüşmelerine yer verildi.

BBC Türkçe‘nin aktardığına haberde “YPG liderleri, ABD’nin çekilmesi halinde, Kürt bölgelerini Türk saldırısından korumak için rejimle bir anlaşmayı müzakere etmek dışında bir seçenekleri olmayacağını söylüyor. Türk ordusu, Ankara’nın müttefiki gruplardan oluşan Özgür Suriye Ordusu ile birlikte YPG’yi, Suriye’nin kuzeybatısındaki Afrin kentinden çıkarmıştı” denildi.

YPG ile Moskova ve Şam arasında pazarlıkların sürdüğü belirtilen haberde YPG Komutanı Sipan Hemo, Şam ve Moskova’dan yetkililerle görüştüğü belirtilirken şu ifadeler kullanıldı:

“Haberlere bakılırsa Hemo, Kürt bölgesi Rojava’nın özerkliği için garanti verilmesi karşılığında, sınır kapılarının kontrolünün devrini önerdi. Pazarlıklarda rejimi temsil eden Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a bağlı Ulusal Güvenlik Bürosu’nun başındaki Ali Memlük ve Savunma Bakanı General Ali Abdullah Eyüb’ün teklifi kabul edip etmedikleri henüz bilinmiyor. Suriye tarafının, Kürtlere bir dereceye kadar bağımsızlık vermeyi kabul etmek zorunda kalacağının farkında olduğu bildiriliyor. Ancak Şam, özerk bölgenin 1. Körfez Savaşı sonrası Irak’taki Kürdistan Özerk Yönetimi modeline benzer bir bölgeye dönüşmesini istemiyor. Görüşmelere Rus askeri danışmanların da katıldığı, Moskova’nın herhangi bir anlaşmanın garantörü olmasının gündemde olduğu belirtiliyor.”