Rize'de 24'er daireli 4 bina yan yatmaya başladı: Korkuyla yaşıyoruz

Rize'de yıllar önce dolgu olan alana yapılan 4 bina yan yatmaya başladı. Binalarda yıkılma tehlikesi baş gösterdi, ancak halen boşaltılmadı.

Rize'de 24'er daireli 4 bina yan yatmaya başladı: Korkuyla yaşıyoruz

Rize Merkezi’deki Engindere Mahallesi’nde deniz dolgusu yapılarak kazanılan alanda 30 yıl önce inşa edilen 24’er daireli 3 blok ile yanlarında yer alan 6 katlı 24 daireli bir başka binanın zemininde kaymalar yaşandı.

Gün geçtikçe binalardaki eğim de artarken, 24 daireli bina ile bitişiğindeki bina arasında boşluk oluştu. Tehlike oluşturan binalar için ‘riskli yapı’ raporu hazırlandı. Ancak, Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yıkımı gündeme gelen binalarla ilgili henüz bir adım atılmadı. Riskli binalarda yaşayan vatandaşlar, korku içerisinde evlerinde kaldıklarından yakınarak, binalar yıkılmadan önlem alınmasını istedi.

“YETKİLİLER BAKTI, BİRŞEY YAPMADI”

Eğimli binada oturan daire sahibi Necla Birben, “Binalarda eğim var. Bu bir gerçek. Binalar yamuluyor, duvarlar çatlıyor. Balkonlara demir direkle destek verdiler. Artık bu binalar yıkılsın ve yeniden yapılsın. Yıllardır korku içerisinde yaşıyoruz” dedi.

Canan Ferah ise “Yetkililer geldi, baktı ama bir şey yapılmadı. Yoldan TIR geçince bina sallanıyor. Odalarımızda duvarlar çatladı, ama sesimizi duyuramadık. Bina sütunlarında çatlaklar var. Artık bir önlem alınmalı” diye konuştu.

Mehmet Birben de “Binaların zeminini su basıyor. Zemin bitmiş. Binanın çevresinde beton kaplama ile bir güçlendirme yapıldı ve binalar böyle ayakta durmaya çalışıyor. Burada bir kentsel dönüşüm olmalı. Önlem alınmazsa 2-3 yıl sonra bu binalar çökebilir” ifadelerini kullandı.

Tehlike oluşturan binalar için ‘riskli yapı’ raporu hazırlandı. Ancak Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yıkımı gündeme gelen binalarla ilgili henüz bir adım atılmadı. Riskli binalarda yaşayan vatandaşlar, korku içerisinde evlerinde kaldıklarından yakınarak, binalar yıkılmadan önlem alınmasını istedi. (DHA)