'Resmi Gazete' açıklaması: Dostoyevski varsa Allah'ın kitabı da olacakmış!

Resmi Gazete'de şeriat hükümlerine referans yapılmasına AKP'den 'Dostoyevski'li, 'Hegel'li bir savunma geldi.

'Resmi Gazete' açıklaması: Dostoyevski varsa Allah'ın kitabı da olacakmış!

TBMM Genel Kurulunda, 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2018 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi’nin maddelerinin görüşmeleri tamamlandı.

Görüşmeler sırasında Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu İslami Finans kuruluşlarını denetleyecek bağımsız denetçilerin etik kurallarının belirlediği ve İslami referanslara yer veren düzenlemenin Resmi Gazete’de yayımlanması tartışıldı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, konuyla ilgili konuşmasında, devletin mevzuatına ilk kez “bir kutsal kitaptan” ayetler girdiğini belirterek, “Burada ilk kez dipnotlarında Kur’an-ı Kerim’den ayetlerin bulunduğu ve denetçinin davranış biçimlerini şeri hükümlere göre belirleyen bir süreç var, bu doğru değil. Bu, inanç istismarıdır. Yüzde 99’u Müslüman da olsa olmayanların da bulunduğu bir süreçte, bir toplumda bu kabul edilebilir bir yaklaşım değil.” dedi.

‘HEGEL, DOSTOYEVSKİ, LOCKE OLACAK…’

AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan ise İslami referansların kullanılmasının İslami finans noktasında doğal olduğunu öne sürdü. “Bizde de helal sertifikası var ve bu helal sertifikası da Ticaret Bakanlığı’nın riyasetinde. Bahsi geçen konu Katılım Bankası. Finans sektöründe helal finans hareketlerini yapan, mevduat toplayan ve ona göre de helal dairede mevduat, kredi dağıtan bir kurum.”  diyen Özkan, sözkonusu düzenlemeleyi “Şimdi, bu kurumun çalışmasıyla ilgili hususlarda, yine o kurumun kuruluş amacına uygun bir şekilde çalışması için İslami referansların kullanılıyor olmasından daha doğal hiçbir şey olamaz. Hegel’den olacak, Dostoyevski’den olacak, John Locke, Machiavelli, Shakespeare konuşacak, Allah’ın kitabı olunca ‘hayır’ diyeceğiz.” ifadeleriyle savundu.