PYD'den Avrupa'ya: Bizi korumazsanız Suriye ordusunun komutasına gireriz

PYD'nin çatı örgütü TEV-DEM Diploması Komitesi Sorumlusu Aldar Xelil (Halil), Avrupa'ya kendilerini "yüzüstü" bırakmamalarını, aksi halde Suriye yönetimiyle anlaşıp petrol gelirlerinden de pay vereceklerini söyledi.

PYD'den Avrupa'ya: Bizi korumazsanız Suriye ordusunun komutasına gireriz

PYD’nin çatı örgütü TEV-DEM ( Rojava Demokratik Toplum Hareketi) Diploması Komitesi Sorumlusu Aldar Xelil (Halil), ABD ya da Avrupa’nın “yardım” çağrısı yaparak, koruma sağlanmaması halinde Suriye yönetimiyle anlaşıp ordunun kontrolüne gireceklerini belirtti.

AFP‘ye konuşan Xhelil ABD ya da Avrupa’nın koruma sağlamaması halinde Kürtlerin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’dan koruma talep etmek zorunda kalacağını belirtirken “Avrupa’nın taahhütlerini yerine getirmemesi bizi alenen yüzüstü bırakması anlamına gelir” dedi.

‘BM’YE UÇUŞA YASAK BÖLGELİ ULUSLARARASI GÜÇ TASARISI SUNUN’

Türkiye sınırında tampon bölge kurulmasına yönelik Birleşmiş Milletler’de (BM) çalışma yürütülmesi için özellikle Fransa’ya çağrı yaptıklarını belirten Xelil, “Fransa, BM Güvenlik Konseyi’ne, bizim koruma altına alınmamız konusunda bizimle Türkler arasına uluslararası güç konuşlandırılmasını ve bu kapsamda hava sahamızın da korunmasını öneren bir karar tasarısı sunabilir” diye konuştu.

“ÖZERKLİKTE ISRAR EDER, PETROLDEN PAY VERİRİZ”

TEV-DEM yetkilisi, Kürtlerin “Batılı müttefikler”i devreye girmezse Esad’dan koruma talep etmeye yöneleceklerini belirtirken, Şam’la olası anlaşmanın şartlarından da bahsetti.

Batı’nın “el uzatmaması” halinde Suriye yönetimiyle anlaşmaya mecbur kalacaklarını belirten Xelil, “Onlar da askerlerini sınır boyunca konuşlandırıp bizi korurlar. Özerkliği korumakta ısrar ederiz ve sınır muhafızlarının Kürt olmasını isteriz. Suriye ordusunun emir komuta zincirine girerler ama bizim birliklerimizden oluşurlar.” ifadelerini kullandı.

Bunun karşılığında Suriye yönetimine petrol gelirlerinden pay verebileceklerini söyleyen Xelil, Suriye’nin bayrağını dalgalandırmayı da kabul edebileceklerini belirtti.