Jakobenizm

Jakobenizm

14-07-2019 09:09

Pusulamızın bu haftaki konusunu Jakobenlere ayırdık.

Pusulamızın bu haftaki konusunu Jakobenlere ayırdık.

14 Temmuz büyük Fransız Devrimi’nin yıldönümü dolayısıyla belirlediğimiz Jakobenler dosyasını seçmemizin bir nedeni de özellikle liberal ve gerici kalemler tarafından üretilen yalanlara yanıt vermek.

Tepeden inmecilik, darbecilik, terör, vesayetçilik gibi suçlamalar havada uçuşurken referans olarak Jakobenlerin gösterilmesine karşı sözümüz var. Öncelikle tek adamcılık, tepeden inmecilik, baskı, hukuksuzluğa karşı Cumhuriyet’i, anayasayı, seçim hakkını, Meclis’i yaşama geçiren tarihin bir kuşağını yerli yerine oturtmak lazım. Jakobenler, iddia edildiği gibi tepeden inmeci değil tersine halka dayanan ilk modern siyasi hareket olarak görülmeli. Eşitlik, özgürlük ve kardeşlik sloganını bayraklarına yazan Jakobenlerin, bugünün kralcıları ve sömürücü burjuva sınıfının kalemlerinin karşıya alması anlaşılabilir bir şey.

İlk yazımız Derin Demir tarafından yazılan kısa bir tarihçe. “Jakobenler” başlıklı yazıyı Orhan Deniz tarafından yazılan ikinci yazımız takip ediyor. “Jakobenler: Tutku, erdem ve devrim” başlığıyla… Üçüncü yazımız ise Umut Kuruç tarafından kaleme alınan “Ah şu Jakobenizm!” yazısı. Ve son yazımız, Nevzat Halil tarafından kaleme alınan ““Halk iradesi” ve Jakobenler”.

İyi Okumalar…