Eksen kayması mı sıkışma mı?

Eksen kayması mı sıkışma mı?

07-09-2019 08:29

75 yıllık emperyalizme bağımlılık ilişkilerinin terkedilip Avrasyacı bir eksene Türkiye kapitalizminin ve sermaye sınıfının kayıp kaymayacağını bu haftaki Pusula’nın konusu yaptık.

Son dönem ülkemizde yürütülen önemli tartışmalardan birisi de AKP’nin Rusya’ya yanaşması ve Çin ile ilişkilerinde görülen canlanma üzerinden Türkiye’nin ABD-AB-NATO ekseninden çıkıp Avrasya eksenine kayıp kaymadığı.

75 yıllık emperyalizme bağımlılık ilişkilerinin terkedilip Avrasyacı bir eksene Türkiye kapitalizminin ve sermaye sınıfının kayıp kaymayacağını bu haftaki Pusula’nın konusu yaptık. İlk yazı Türkiye sermayesinin emperyalizmle bağımlılık ilişkisi üzerine. Vedat Altan tarafından yazılan yazı önemli saptamalar içeriyor. “Sermayenin emperyal bağımlılığı nereye dönüşür?”. İkinci yazımız ise bir grup patronun Çin ile yaptığı toplantı sonrası Türkiye’nin Avrasyacılığa yöneldiğini iddia eden kesimlere yanıt niteliğinde. Behiç Oktay tarafından yazılan yazının başlığı “Eksen değil, akıl kayması”. Üçüncü yazımız ise Türkiye’nin NATO’dan çıkıp çıkamayacağını tartışan ve Nevzat Kalenderoğlu tarafından yazılan “Bir acziyet öyküsü: S-400, F-35 ve AKP” başlıklı yazı. Son yazımız ise Neşe Deniz Babacan tarafından kaleme alınan ve AKP iktidarının dış politikadaki çarpıklıklarını ve gelgitlerini konu eden yazımız: “Dış politikada AKP’nin zikzakları ve “istemem yan cebime koy” siyaseti”.

İyi okumalar…