8 Mart: Kadın Günü mü Emekçi Kadın Günü mü?

8 Mart: Kadın Günü mü Emekçi Kadın Günü mü?

10-03-2019 08:48

Bu haftaki Pusulamızı 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla bu konuya ayırdık. "8 Mart: Kadın günü mü Emekçi Kadın Günü mü?" başlıklı Pusulamızda bu hafta 5 yazı bulunuyor.

8 Mart günü neredeyse siyasi bütün kesimler tarafından kadın günü olarak kutlanmaya başlandı. Siyasi partilerden tutun da derneklere kadar. Hatta bizzat Türkiye burjuva sınıfını temsil eden TÜSİAD bile 8 Mart’ı Dünya Kadınlar Günü olarak kutluyor. Son dönemde İslamcılar bile 8 Mart kutluyor. 8 Mart’ın tıpkı 1 Mayıs gibi bizzat komünistler tarafından kararlaştırılmış bir gün olduğunu ise kimse hatırlamıyor. Bunun yanında 8 Mart tarihinin ABD’de işçi sınıfının büyük bir grevinden doğduğunu da.

Bütün bunlarla birlikte 8 Mart söz konusu olduğunda bütün politik kesimler alan kapmaya çalışırken ülkemizde 8 Mart’ların içi boşaltılarak yeni bir içerik kazandırılmaya çalışılıyor. Özellikle liberal ideolojinin, kadın sorunu ve 8 Mart’a yaklaşımı ve bunun özellikle sosyalist hareketteki yansımalarının etkili olması 8 Mart vesilesiyle kadın sorununa nasıl bakmalı sorusunu bir kez daha bizlere sordurdu. Bu haftaki Pusulamızı 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla bu konuya ayırdık. “8 Mart: Kadın günü mü Emekçi Kadın Günü mü?” başlıklı Pusulamızda bu hafta 5 yazı bulunuyor. İlk yazı Suna Zafer tarafından kaleme alınan “İlkel dönemden kapitalizme kadın sorunu” başlıklı yazı. İkinci yazımız ise feminizm eleştirisi. Umut Kuruç tarafından kaleme alınan yazının başlığı “Esas olan kadının sınıf kardeşliğidir!” Bu yazının tamamlayıcısı bir başka yazı ise Esin Yorulmaz tarafından kaleme alındı: “Israrla ve bir kere daha: 8 Mart Emekçi Kadınlar Günüdür!”. Son iki yazımız ise Sema Aydın ve Bengisu İçten tarafından kaleme alınan “Siyasal islam kadın sorununa yanıt verebilir mi?” ve “Kadın yahut emekçi kadın” başlıklı yazılar.

İyi Okumalar…