Programda 'B.A’nın kardeşi S.A bütün medyayı kontrol ediyor' dedi, kanala ceza geldi

RTÜK Etyen Mahçupyan'ın katıldığı programda Berat Albayrak ve Serhat Albayrak'i ima eden sözleri ve AKP'deki 'Pelikan' ekibiyle ilgili yorumu nedeniyle TV5'e ceza kesti.

Programda 'B.A’nın kardeşi S.A bütün medyayı kontrol ediyor' dedi, kanala ceza geldi

“B. A.’nın kardeşi S.A bütün medyayı kontrol eden kişi haline getirildi. Ve onların altında da meselâ bu pelikan hikâyesini gördük değil mi?” demek RTÜK tarafından ceza gerekçesi sayıldı.

Saadet Partisi’ne yakınlığıyla bilinen TV 5‘te yayınlanan bir programda,  Başbakanlığı döneminde Ahmet Davutoğlu’nun danışmanlığını da yapan gazeteci Etyen Mahçupyan’ın sarfettiği “B. A.’nın kardeşi S.A bütün medyayı kontrol eden kişi haline getirildi. Ve onların altında da meselâ bu pelikan hikâyesini gördük değil mi? Zaten o pelikan hikâyesi, şu andaki adı AK Parti olan partinin fıtratını da söylüyor. Yani pelikancı denen insanlar T. E’a rağmen yapmadılar bunları…” şeklindeki ifadeleri, RTÜK tarafından “fişleme, kişisel alana müdahale, iftira” olarak nitelendirilerek cezaya gerekçe gösterildi.

‘PELİKAN’ İFTİRASI

Aynı gerekçede, “İfade ve ithamlar neticesinde bir grubu hedef haline getirerek ve belirli olay ya da durumlarla ilgili olarak sorumlu tutarak toplumu ayrıştırıcı bir üslup kullanıldığı, kamuoyunda ‘pelikan’ veya ‘pelikan dosyası’ olarak bilinen bir yapı ya da oluşumla ilgili olarak siyasi ve sosyal kimlikleri kamuoyunda bilinen isimlerin sorumlu tutularak hedef alındığı, ‘şucu’ veya ‘bucu’ denilerek varlığı ispatlanamayan dedikodu düzeyinde fişleme sayılabilecek ifadeler ile kişisel alanlarına müdahale edildiği, dolayısı ile eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü iftira ve itham niteliğinde ifadeler kullanıldığı kanaatine varılmıştır” denildi.

TEKRAR HALİNDE YAYIN DURDURMA UYARISI

RTÜK, TV5’e uyarı cezası verirken kararında, bir yıl içinde aynı ihlalin tekrarı halinde yayının 5 günden 10 güne kadar durdurulmasına, ihlalin ikinci tekrarı halinde ise yayın lisansının iptaline karar verileceği uyarısı yapıldı. Karara, aralarında RTÜK Başkanvekilinin de bulunduğu 3 kişi karşı oy kullandı.