Prag'da Sovyet generalinin anıtının kaldırılma kararına tepki: Kendini anıtın kaidesine zincirledi

Çekya'da Mihail Şultz isimli genç, İkinci Dünya Savaşı'nda Polonya ve Çekoslovakya’nın Nazi Almanyası’ndan kurtarılması sırasında Kızıl Ordu’nun 1. Ukrayna Cephesi’nin komutanlığını yapan Sovyet Mareşal İvan Konev’in Prag’daki anıtının kaldırılması planlarına tepki olarak kendisini anıta zincirledi.

Prag'da Sovyet generalinin anıtının kaldırılma kararına tepki: Kendini anıtın kaidesine zincirledi

Çekya’nın başkenti Prag’da geçtiğimiz pazar günü genç bir adam, kendisini İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’nın yenilgiye uğratılmasında önemli rol oynayan İvan Konev’in anıtının kaidesine zincirledi. Polis olay yerine itikâl etse de, kamu düzeninin herhangi bir şekilde ihlal edildiğine dair kanıt bulamadığından ötürü kısa sürede ayrıldı.

Sputnik Türkiye’nin aktardığına göre, bölge yetkililerini ‘boşyere tahrik etmekle’ suçlayan Mikail Şultz isimli eylemci, Çekya’nın hali hazırda pek çok sorunu olduğunu ekledi.

Şultz, “Konev anıtının kaldırılacak olması beni şahsen ilgilendiren bir mesele. Dedem de İkinci Dünya Savaşı’nda bizzat çarpıştığı için, bu mesele kesinlikle beni de ilgilendiriyor” açıklamasını yaptı.

Yetkililerinin Konev anıtını kaldırmak istediğinin gündeme gelmesi üzerine, bölge sakinleri hem anıtın hem de belediyenin önünde protestolar düzenleyerek tepkilerini gösterdi.

Geçen hafta perşembe günü, Prag 6 belediye meclisi üyeleri Konev anıtını kaldırarak yerine Prag’ın bağımsızlığını sembolize eden bir anıt dikilmesine oy birliğiyle karar verdi. Prag 6 Belediye Başkanı Ondrej Kolar, anıtı kaldırma kararını Kızıl Ordu’nun 1945 yılında Çekoslovakya’ya ‘korku saldığını’ gerekçe göstererek savunmuştu.

Prag 6 Belediye Başkanı Ondrej Kolar, anıtın kaldırılacak olmasına Kızıl Ordu’nun 1945 yılında Çekoslovakya’ya ‘korku saldığını’ gerekçe gösterdi.

Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Milos Zeman ise anıtı kaldırma kararının utanç verici olduğunu ve anıtın olduğu yerde kalması gerektiğini söyledi.