Pompeo: Venezuela'da uyuyan Hizbullah hücreleri bulunuyor

Pompeo bu açıklamasından önce, ABD'nin Venezuela'ya müdahalesini savunmak için, "demokrasi getirmek için çalışıyoruz" bahanesini kullanmıştı.

Pompeo: Venezuela'da uyuyan Hizbullah hücreleri bulunuyor

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Venezuela’ya dönük müdahalelerine ‘demokrasi’ bahanesinin ardından bir kılıf daha buldu. Pompeo, Venezuela’da uyuyan Hizbullah hücrelerinin bulunduğunu iddia etti.

ABD, Venezuela’da Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun yerine kendini ‘geçici devlet başkanı’ ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’yu tanımış, Guadio ise ‘askeri dış müdahale’ye yeşil ışık yakmıştı.

Pompeo, katıldığı bir televizyon programında, Venezuela’da uyuyan Hizbullah hücrelerinin bulunduğunu ve bu durumdan Bush döneminden bu yana haberdar olduklarını belirterek, yaptırımın o dönemlerde uygulamaya sokulduğunu iddia etti.

Pompeo, İran ile Venezuela’nın yakınlığına dikkat çektiği açıklamasında, Ahmedinejad dönemlerinde bu yapının oluştuğunu belirterek, “İranlılar, Venezuela halkını ve Güney Amerika’yı tehdit ediyor. Amerika bu yüzden yaptırımlarını artırıyor.” diye konuştu. Pompeo, Hizbullah’ın Venezuela’yı kara para aklama üssü olarak kullandığını da iddialarına ekledi.

Pompeo bu açıklamasından önce, ABD’nin Venezuela’ya müdahalesini savunmak için, “demokrasi getirmek için çalışıyoruz” bahanesini kullanmıştı:

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD ve Irak işgallerine de Hizbullah bahanesini kullanarak başlamıştı. Venezuela Devlet Başkanı Maduro da, Trump’ın ‘Venezuela için askeri seçenek’ kullanmaktan bahsetmesi çok tehlikelidir.” diye konuşurken; Libya, Irak, Suriye ve Afganistan örneklerini hatırlatmıştı. “Barışçıl bir hükümeti, askeri müdahale ile tehdit etmek ne ile açıklanabilir?” soruna cevap aradığını dile getiren Maduro, ABD’nin Venezuela’da uyguladığı politikaların Libya, Irak, Suriye ve Afganistan gibi ülkelerde uyguladığı politikalara benzediğini anlatmıştı: