Pentagon’dan Esper-Akar görüşmesine ilişkin açıklama

Pentagon tarafından yapılan açıklamada, ABD Savunma Bakanı Esper'in Hulusi Akar'la yaptığı görüşmede "Türkiye'nin koordinasyonsuz faaliyelerine karşı olduğunu belirttiği" kaydedildi.

Pentagon’dan Esper-Akar görüşmesine ilişkin açıklama

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD Savunma Bakanı Mark Esper’in Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile telefon görüşmesine ilişkin “Bakan Esper, ABD’nin IŞİD karşıtı koalisyonun kaydettiği ilerlemeleri tehlikeye attığı için Türkiye’nin koordinasyonsuz faaliyelerine karşı olduğunu belirtti” açıklamasında bulundu.

Pentagon Sözcüsü Jonathan Hoffman, yaptığı yazılı açıklamada, iki bakanın Suriye’nin kuzeydoğusundaki durumu ele aldığını ifade etti.

Hoffman açıklamasında, “Bakan Esper, ABD’nin IŞİD karşıtı koalisyonun kaydettiği ilerlemeleri tehlikeye attığı için Türkiye’nin koordinasyonsuz faaliyelerine karşı olduğunu belirtti” ifadelerine yer verdi.

Esper’in iki ülke arasındaki ikili stratejik ilişkilerin önemine dikkat çektiği belirtilen açıklamada, Hoffman, Türkiye’nin ‘Barış Pınarı Harekatı’nın Türkiye’ye yönelik risk teşkil ettiğini savundu. Hoffman, şunları kaydetti.

“Görüşmenin parçası olarak Bakan Esper, durum tamir edilemez bir hal almadan ABD, Türkiye ve ortaklarımızın orta yolu bulma ihtimalini arttırmak için Türkiye’nin faaliyetlerine devam etmemesi konusunda güçlü bir şekilde teşvikte bulundu.”

GÜLER-MİLLEY DE GÖRÜŞMÜŞTÜ

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in de Suriye’deki durumu görüşmek üzere ‘Barış Pınarı Harekatı’nın başladığı gün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirilmişti.