Papa, cinsel tacizle suçlanan başpiskoposun istifasını kabul etti

Cinsel tacizle suçlanan Paris Büyükelçisi Başpikopos Luigi Ventura'nın istifası kabul edildi.

Papa, cinsel tacizle suçlanan başpiskoposun istifasını kabul etti

Vatikan’ın cinsel tacizle suçlanan Paris Büyükelçisi Başpikopos Luigi Ventura’nın istifası, Papa Francis tarafından kabul edildi.

Papa Francis, Vatikan’ın cinsel tacizle suçlanan Paris Büyükelçisi Başpikopos Luigi Ventura’nın istifasını kabul etti. Geçtiğimiz hafta Başpikopos Luigi Ventura, tüm piskoposların istifalarını papaya sunmak zorunda olduğu 75. yaşını doldurduğu gerekçesiyle istifasını sunmuştu.

Öte yandan Fransız yetkililer, Paris Belediye binasında görev yapan bir memurun, kendisini taciz ettiğini ifade etmesinin ardından Ocak ayında Ventura için soruşturma başlatmıştı. Vatikan, Temmuz ayında Luigi Ventura’nın diplomatik dokunulmazlığını kaldırarak savcılar tarafından sorgulanmasının önünü açmıştı.

PAPALIK SIRRI UYGULAMASI KALDIRILDI

Vatikan tarafından bugün yayımlanan ve hemen yürürlüğe giren direktifle bundan böyle Katolik din adamları hakkındaki cinsel taciz suçlamaları, davaları ve kararları “papalık sırrı” kapsamından çıkarılacak.

Katolik din adamlarının tacizine uğrayanlar ve aktivistler yıllardır bu uygulamanın kaldırılmasını talep ediyordu. Bu davalarda uygulamanın, tacizcileri korumak ve kurbanları susturmak için kullanıldığı, ayrıca sivil yargı ile iş birliğini güçleştirdiği belirtiliyordu.

Katolik Kilisesi kanunlarına göre “papalık sırrının” ihlali, aforoz dahil ağır cezalara yol açabilen ciddi bir suç olarak değerlendiriliyor.