Osman Öcalan’ı ağarlayan TRT için savcılıktan karar: İfade özgürlüğü

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı Ağaç ve Peyzaj A.Ş’de çalışan Nuri Başkapan, 23 Haziran seçimleri öncesinde Abdullah Öcalan’ın kardeşi Osman Öcalan’ın TRT Kürdi ekranlarına çıkarılması üzerine AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, TRT Kürdi Genel Müdürü Mustafa Ekinci ve Anadolu Ajansı Genel Müdürü Şenol Kazancı hakkında “terör örgütüne yardım ve yataklık” gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Başkapan’ın suç duyurusu, “Basın özgürlüğü” gerekçesiyle reddedildi.

Osman Öcalan’ı ağarlayan TRT için savcılıktan karar: İfade özgürlüğü

Nuri Başkapan, Osman Öcalan’ın TRT Kürdi ekranlarına çıkarılmasının ardından geçen Temmuz ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Eren, Ekinci ve Kazancı hakkında “terör örgütüne yardım ve yataklık” gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilen şikayet dilekçesine, “Yapılan faaliyetin basının haber verme özgürlüğü kapsamında kaldığı” gerekçesiyle takipsizlik kararı verildi. Savcılığın takipsizlik kararında, Osman Öcalan’ın katıldığı programın terör konusunda halkı bilgilendirdiğini savunularak, “Terör eylemlerinin toplumu en çok etkileyen hadiseler olmasından dolayı bu eylemlerin medya için haber değeri büyüktür. Toplum tarafından en çok ilgi gören haberlerin terör haberleri olması nedeni ile bu haberlere yazılı, görsel, işitsel, dijital mecralarda hatta sosyal medyada sıkça yer verilmektedir. Terör haberlerinin önemi ve medyanın halkı bilgilendirme yükümlüğü, bu haberlerin medyada yer almasını zorunlu kılmaktadır. Basının görevi kamuoyunun yararı doğrultusunda bilgilendirmeye dönük haberler yapmak, propagandaya mahal vermeyecek, terör örgütüne yarar sağlamaktan uzak kalarak halkın haber alma özgürlüğünü gerçekleştirmektedir” denildi.

‘YARGI ÇÜRÜMÜŞ’

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin “ifade özgürlüğü” başlıklı 10. maddesine de atıfta bulunulan kararda “Düşünceyi açıklama özgürlüğü çoğunlukçu ve özgürlükçü demokratik toplumların gereğidir. Yapılan faaliyetin basının haber verme özgürlüğü kapsamında kaldığının kabul edilmesi gerektiği ve suç unsuru içermediği değerlendirilmekle beraber, şikayet edilenler hakkında soruşturma yapılmasına yer olmadığına karar verildi” ifadeleri kullanıldı. Cumhuriyet’e konuşan Nuri Başkapan ise Osman Öcalan’ın TRT Kürdi kanalına çıkarılmasının “terör örgütü propagandası” olduğunu belirterek, “Cumhuriyet, Sözcü gibi birçok medya kuruluşunun yaptığı haberler, halkın haber alma hakkı, basının haber verme hakkı sayılmazken ve onlar hakkında ağır tazminat davaları açılırken, terör elebaşının mektubunun Cumhurbaşkanı tarafınca televizyonda okunması ve Osman Öcalan’ın devlet televizyonu TRT’ye çıkıp propaganda yapması basın özgürlüğü olarak değerlendirildi. Bunun üzerine söylenecek tek şey, yargı çürümüş” dedi.