Ortakların kavgası patronları da böldü: Üç kanada ayrılmak üzereler...

Patronların partisi AKP'de yaşanan Davutoğlu ve Babacan öncülüğündeki ayrılıklar sonrası sermaye çevrelerinin eğilimleri de ortaya çıkmaya başladı.

Ortakların kavgası patronları da böldü: Üç kanada ayrılmak üzereler...

AKP’den ayrılıp yeni parti kurmak üzere faaliyetlerine devam eden Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan’ın patron sınıfında saflaşmalara yol açtığı belirtiliyor.

AKP’ye yakın Sabah gazetesinde, gazetenin Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu, “Sermayenin yönü!” başlıklı yazısında sözkonusu saflaşmayı ele aldı.

Müderrisoğlu, AKP döneminde sermaye gruplarının iki ana eksende şekillendiğini belirtip, ilk grupta ismini vermeden TÜSİAD’dan söz ederek “Küresel sistemle de entegre çalışan bu grupların AK Parti ile yıldızı pek barışmadı. Siyasi ve ekonomik istikrardan fazlasıyla nasiplenen bu geleneksel sermaye, milli olmaktan ziyade evrensel kodlarıyla uyumlu eylem içinde olmayı tercih etti.” derken, “Büyük sermayenin gölgesinden bir türlü kurtulamayan, ancak AK Parti döneminde özgüven ve rekabet gücü kazanan şirketler” olarak nitelediği ikinci grubun ise “üç ayrı kanada” ayrılmak üzere olduğunu yazdı.

Sabah yazarına göre AKP’de saflaşma sonrası bu “kanat”lar ve izledikleri tutum şöyle:

“Bir kanat, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a vefa duygusu ile bağlı ve yeni oluşum dalgasına kapılmamaya özen göstermekte.

Bir diğer kanat, siyasetteki hareketlenmeyi dikkatle izlemekle birlikte tarafsız görünmeye gayret etmekte.

Ve nihayet üçüncü kanat, göz ucu ile AK Parti liderliğini izliyormuş gibi yapmasına rağmen alternatif hareketlere de yakınlık duymakta, ünsiyet tesis etmekte.”