Ormanlar kül olurken yangın söndürme uçağı skandalı ortaya çıktı

Önceki yıllarda gece gündüz farketmeksizin orman yangınlarını söndürebilen THK uçaklarının bu yıl THK ihaleyi kaybettiği için Ankara’da zincirli olduğu öğrenildi.

Ormanlar kül olurken yangın söndürme uçağı skandalı ortaya çıktı

Muğla’nın Dalaman ilçesinde gündüz saatlerinde başlayan orman yangınlarının yaklaşık 1 gün boyunca yapılan müdahalelere rağmen söndürülememesine ilişkin çarpıcı bir bilgi ortaya çıktı.

400 hektardan fazla ormanlık alanda binlerce ağacın kül olmasına yol açan yangına hava araçları gece olduğunda müdahaleyi bırakmıştı. Ancak edinilen bilgiye göre önceki yıllarda gece gündüz farketmeksizin yangın söndürebilen Türk Hava Kurumu (THK) uçakları, bu yıl THK ihaleyi kaybettiği için yangın söndürme uçakları Ankara’da zincirliydi.

Airporthaber‘de yer alan habere göre, Türk Hava Kurumu’nun işlettiği orman yangınlarında en etkili uçaklardan olan Bombardier CL 215 tipi uçaklar bu yıl orman söndürme çalışmalarına katılamıyor. Geçtiğimiz aylarda Orman Bakanlığı tarafından yapılan yangın söndürme ihalesinde yüksek fiyat verdiği için ihaleyi alamayan THK’nın uçakları Ankara’da zincirli vaziyette dururken Dalaman’da yüzlerce hektar orman kül oldu.

Muğla’nın Dalaman ilçesindeki yangına gün boyu helikopterler müdahale etmiş ancak hava karardığında söndürmeye katılan helikopterlerin gece uçma özelliği olmadığı için yangın söndürme çalışması için günün doğuşu beklenmişti. Bu sürede yangının alanı da genişledi. Ertesi sabah yangın söndürme helikopterleri tekrar yangına müdahale etti ve geç de olsa yangın kontrol altına alınabildi.

İHALE KAYBEDİLDİ, UÇAKLAR YATIYOR…

THK’nın işlettiği Bombardier CL 215 tipi etkili yangın söndürme uçaklarının operasyona katılamaması onlarca hektarın kül olmasına neden olurken gözler bir kez daha geçmiş yıllarda başarılı şekilde söndürme işlemlerini yürüten bu uçaklara çevrildi.

Edinilen bilgiye göre, şu anda THK’nın elinde 5 adet CL 215 tipi uçak var. Bu uçaklardan ikisinin yedek parçası olmadığı için uçması mümkün değil ancak diğer üç uçak aktif şekilde uçabiliyor. Ancak yangın söndürme ihalesi kaybedildiği için bu uçaklar yangına müdahale için havalanamadı.

BAKANA SORULDU: NEDEN VE NASIL KULLANILMAZ?

Skandal durumu CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin Meclis’e taşıyıp Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu. Girgin yanıtlanması istemiyle şu soruları yöneltti:

1- Bu tür büyük yangınlar, ulusal güvenlik ve varlığımızı etkileyen durumlardır. Bu gibi acil ve hayati durumlarda gece gündüz operasyon yapabilen bu uçaklar devlet tarafından neden ve nasıl kullanılamaz?

2- Bu tür olağanüstü hal ve ulusal varlık ve güvenliğimizi etkileyecek durumlarda devlet ve özel sektör dahil tüm imkanların kullanılarak olaylara hızlı ve etkin müdahale edilebilmek için gerekli alt yapıyı oluşturacak bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

3- Yanan bölgeler yeniden ağaçlandırılacak mıdır?

4- Yanan bölgeler imara açılacak mıdır?