Ormanlar göz göre göre yanıyor: Uçaklar kullanılsa değil 500 hektar 1 hektar orman bile yanmazdı

İzmir'de yüzlerce hektarlık ormanın kül olmasına THK'nın yangın söndürme uçaklarıyla müdahale edilememesi skandalı tartışılmaya devam ediyor. Kurumun eski başkanı Erdoğan Karakuş "Uçak olmadan yangınla mücadele edilemez” derken, uçakların kullanılması halinde felaketin çok daha çabuk önlenebileceğini söyledi.

Ormanlar göz göre göre yanıyor: Uçaklar kullanılsa değil 500 hektar 1 hektar orman bile yanmazdı

Türk Hava Kurumu’nun (THK) eski başkanı Erdoğan Karakuş, son iki günde yaklaşık 500 hektarlık alanın yandığı İzmir’de mevcut uçaklar kullanılmış olsa kaybın boyutunun çok daha küçük olacağını dile getirdi.

Cumhuriyet‘te Tuncay Mollaveisoğlu imzasıyla yayınlanan habere göre Karakuş, “Son yangınlarda uçaklar kullanılsaydı ne olurdu” sorusunu “Değil 500 hektar 1 hektar bile yanmazdı” ifadesiyle yanıtladı.

Karakuş, yangınlara müdahalede ilk yarım saatin çok önemli olduğuna, uçakların yangın bölgesine helikopterlerden 3 kat daha hızlı ulaştıklarına ve daha yüksek su boşaltma kapasiteleri ile alevleri başlangıçta söndürdüklerine dikkat çekti.

“MARMARİS 3 GÜN YANDI, BİZ MÜDAHALE EDİNCE SÖNDÜRDÜK”

“Uçak olmadan yangınla mücadele edilemez” diyen Karakuş, çok çarpıcı bir olayı paylaşıyor; “2002’de Marmaris’teki bir orman yangınında Bakanlık sadece helikopterleri denemek istedi. Beni arayıp “THK uçakları bu yangına karışmasın” dediler. Marmaris tam üç gün yandı ve alevler kontrol edilemeyince bizi yeniden göreve çağırdılar. Biz müdahale edince söndürdük. Tam 165 yangına uçaklarımızla müdahale ettik ve tamamını kısa sürede söndürdük.”

HAVA KUVVETLERİNİN DE 6 UÇAĞI VAR

Haberde Yalnızca Türk Hava Kurumu’nun değil, Türk Hava Kuvvetleri’nde de 6 adet yangın söndürme uçağı bulunduğu belirtildi. Buna göre C-130 tipi olan sözkonusu uçakların beşi Türk Hava Kuvvetleri’nin Kayseri’deki ikbal bakım merkezinde yangına müdahale için geliştirilmiş. Tek bir uçak 12 ton su taşıyabiliyor. Ancak eskiden yangınlara müdahale eden Türk Hava Kuvvetleri de bu çok önemli ulusal problemin dışında tutuluyor.