Ordu'da maden işçileri kölelik koşullarına karşı iş bıraktı, patron kıyım başlattı

Ordu'da Ünye Madencilik’e ait ocakta çalışan 130 maden işçisi, iş güvenliği önlemlerinin alınması ve uzun mesai saatlerine son verilmesi talebiyle iş bırakma eylemi başlattı.

Ordu'da maden işçileri kölelik koşullarına karşı iş bıraktı, patron kıyım başlattı

Ordu’nun Ünye ilçesinde faaliyet gösteren Ünye Madencilik’e ait bentonit madeninde çalışan işçiler, iş güvenliğinin sağlanması ve yasalara aykırı biçimde uygulanan fazla mesaiye son verilmesi talebiyle bir günlük iş bırakma eylemi yaptı.

Dev Maden-Sen’de örgütlü 130 işçinin çalıştığı madende önceki gece vardiyasının başlattığı eyleme tüm işçiler eşlik etti. İşçiler, Ünye Madencilik yetkililerine verdikleri dilekçede taleplerini şöyle sıraladı:

– Çalışma ortamındaki aşırı tozlanmaya karşı önlem alınması,

– Günde 16 saate varan mesaiye son verilmesi,

– Çalışma sırasında verilmesi gereken çay ve yemek molalarının yasalarda belirtilen sürelerde uygulanması.

EYLEMİN ARDINDAN İŞÇİ KIYIMI

İş bırakma eyleminin ardından madende işçi kıyımı başladı. 130 işçiden 25’i dün sabah saatlerinde işten çıkarıldı. İşten çıkarılan işçilerden 15’inin bildirimi doğrudan patron Hamit Tecer’in kendisi tarafından 17 Aralık ilk vardiyasının başında yapıldı. Sabah vardiyasının başında da 10 işçinin işten çıkarıldığı açıklandı.

İşten çıkarılan 25 işçi, dün öğle saatlerinde bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, anayasal hakları olan sendikal örgütlenme hakkını kullandıkları için işten çıkarıldıklarını belirten işçiler, haklarını korumak için hukuk mücadelesi vereceklerini belirtti.

İşten atılan işçiler ile Dev Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Muhammet Alkış ile birlikte açıklama yaptı. Alkış, 24 saatlik iş bırakma eylemini çalışma koşullarının kötü olması, yasaya uygun olmaması nedeniyle yaptıklarını açıkladı. 130 işçiden 83’ünün sendikaya üye olduğunu belirten Alkış, işverenin tüm görüşme taleplerini reddettiğini ve işçileri sendikadan istifaya zorladığını anlattı. Alkış, işten çıkarmaların da sendikaya üye olmalarından kaynaklandığını ve işverenin de zaten bunu sözlü olarak işçilere ifade ettiğini vurguladı.

‘İSTİFA ET’ BASKISI

Sendikacı Alkış, işverenin çıkardığı işçileri edevlet sitesine girerek sendikadan istifa etmeye ve kendi isteğiyle sendikadan ayrıldığına dair bir yazı imzalamaya çalıştığını ve ancak bu şekilde işe geri dönebileceklerini söylediğini de anlattı.