'Onun kanlı parti kimliğini Sosyalist Türkiye’de onur vesikası olarak taşıyacağız'

20 yıl önce bugün Sosyalist İktidar Partisi'nin seçim konvoyuna MHP'liler tarafından yapılan silahlı saldırıda yaşamını yitiren Hüseyin Duman yoldaşları tarafından mezarı başında anıldı.

'Onun kanlı parti kimliğini Sosyalist Türkiye’de onur vesikası olarak taşıyacağız'

17 Nisan 1999’da faşistler tarafından katledilen Sosyalist İktidar Partisi (SİP) üyesi tekstil işçisi Hüseyin Duman, ölümünün 20. yılında Türkiye Komünist Hareketi üyesi yoldaşları ve ailesi tarafından anıldı.

TKH İstanbul İl Örgütü’nün Duman’ın İstanbul Yenibosna Çobançeşme Mezarlığı’nda bulunan mezarı başında düzenlediği anmada Duman’ın annesi Fadime Duman da yer aldı.

‘Hüseyin’e sözümüz devrim olacak!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Faşistlerin ipleri sermayenin elinde!” sloganlarıyla mezarlığa yürüyüşün ardından anma, Duman ve sosyalizm mücadelesinde can verenler anısına saygı duruşu ile başladı.

“HÜSEYİN’İN PARTİSİ KAVGANIN MİRASÇISI VE GELECEĞİDİR”

Saygı duruşunun ardından TKH Genel Başkanı Kemal Parlak konuştu. Parlak, Hüseyin Duman’ın genç bir işçi ve sosyalizm mücadelesinin ancak partiyle verilebileceğine inanan devrimci bir işçi olarak partisinin saflarında yer aldığını anımsatırken “Bir faşist pusuyla aramızdan ayrıldı. Burjuva devleti bu faşisti korudu, kolladı. Tam cezasını aldı diyemeyiz, ancak bunların görevleri kendi ağababalarına hizmet etmekti. Kimisi böyle alenen sokakta pusu yapar, kimisi işkencehanelerde devrimcilere işkence ederek öldürür ama bunun nedeni bu düzenin devam etmesidir. Seçim çalışması yürüten devrimcilerden, komünistlerden korkarlar. Çünkü onların sözleri her yere ulaşırsa kendilerinin sonlarına gidileceğini biliyorlar.” dedi.

“Hüseyin Duman’ın her mezarına geldiğimizde ‘Sözümüz devrim olacak’ diyoruz, buna devam edeceğiz. Elbette Hüseyin’in mücadelesini yumruklarımıza yazacağız.” diyen Parlak “Ama devrimci mücadele her zaman sloganın ötesindedir. İnat, karar, kararlılık önemli ama bunlar siyasal bilinçle, işçi sınıfıyla buluştuğunda Hüseyin’e verdiğimiz sözü yerine getirmiş olacağız.” ifadelerini kulandı.

TKH’nin Türkiye’deki tarihsel kavganın mirasçısı ve geleceği olduğunu belirten Parlak, ”Bugün ilmik ilmik işçi sınıfının, gençliğin kadınların içerisinde örgütlenen ve kararlılıkla bunu yerine getirmeye çalışan bir parti var. Sabırlı olacağız ancak zamanımızın da az olduğunu bileceğiz. Bugün her zamankinden daha fazla azimli ve kararlı olmamız gerekiyor. İşte o zaman biz yoldaşlarımıza verdiğimiz sözü yerine getirmiş olacağız.” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

“KANLI KİMLİK KARTI SOSYALİST TÜRKİYE’DE ONUR VESİKASI OLACAK”

Parlak’ın ardından konuşan TKH MK Üyesi Aysel Tekerek ise “Hüseyin Duman parti görevi başındayken faşistlerce katledildi. Aradan 20 yıl geçti. 20 yıl insan ömründe çok uzun bir zaman. Tarihsel mücadelelere göre ise çok kısa bir zaman. 20 yıl boyunca bu mezarın başında verdiğimiz tüm sözler bugün de geçerliliğini koruyor. İhtiyacımız olan, Hüseyin Duman’ın mücadelesini bugün hak ettiği noktaya getirmek olmalı. Her sene Hüseyin’e daha büyük bir parti ve mücadeleyle gelme sözü veriyoruz. Ve bu sözü tuttuğumuzu görüyoruz.” dedi.

Hüseyin Duman’ın bir emekçi olarak safının yerini nerede olduğunu bilen bir partili olduğunu belirten Tekerek, “Bugünün görevi  bu düzenden rahatsız olan, ‘ne yapabilirim?’ diyen emekçilere Hüseyin Duman’ın yolunu göstermektir.” dedi.

Hüseyin Duman’ın mezarına partisinin her türlü ilkesizlikten uzak durmasının ve her türlü dönemden aklının akıyla çıkmasının onuruyla geldiklerini belirten Tekerek, “O yüzden bu mezarın başında alnımız dik bizim. Hüseyin’in yılmayan, yenilmeyen, sağa sola savrulmayan, inatla partiyi büyüten yoldaşları var. Hüseyin’in kanlı parti kimlik kartını eminiz ki Sosyalist Türkiye’de bir onur vesikası olarak taşıyacağız.” diye konuştu.

Hüseyin Duman’ın annesi Fadime Duman da, oğlunu kaybettiğini ama binlerce yeni evlat kazandığını belirterek duygularını ifade etti.

Anma, yapılan konuşmaların ardından Duman’ın mezarına çelenk bırakılması ve sloganlarla sona erdi.