Öcalan kardeşi aracılığıyla mesaj gönderdi, seçimlere değinmedi

Mehmet Öcalan, Abdullah Öcalan’ın açlık grevleri hakkında, “Bu ölümler hem ailelerine hem de bana çok büyük zarar verdi. Bu doğru değil. Siyaset açlık grevleri üzerinden bir yere kadar yapılır sonuna kadar yapılmaz.” dediğini aktardı.

Öcalan kardeşi aracılığıyla mesaj gönderdi, seçimlere değinmedi

İmralı Adası’nda ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası hükümlüsü olan PKK Lideri Abdullah Öcalan, bayram görüşü için kendisini ziyaret eden kardeşi Mehmet Öcalan aracılığıyla gündeme dair görüşlerini iletirken; tekralanan İstanbul seçimlerine ilişkin konuşmadığı belirtildi.

İmralı F Tipi Kapalı Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan, İmralı’daki görüşmeye ilişkin basına açıklama yaptı.

Mehmet Öcalan, Abdullah Öcalan’ın açlık grevleri hakkında, “Bu ölümler hem ailelerine hem de bana çok büyük zarar verdi. Bu doğru değil. Siyaset açlık grevleri üzerinden bir yere kadar yapılır sonuna kadar yapılmaz.” dediğini aktardı.

İMRALI ZİYARETLERİ

Öcalan, İmralı’da yeniden başlayan avukat görüşmelerinin akıbetine ilişkin ise “Ne görüşme kanallarının tamamen açıldığını söyleyebilirim ne de kapandığını söyleyebilirim. Biraz beklemek gerek. Eğer ki bu kanallar tamamen açılırsa herkes için iyi bir şeydir. Ancak tamamen kapanırsa herkes için yıkım getirecektir.” değerlendirmesini yaptı.

Mehmet Öcalan, şu mesajları iletti:

“Tamamen tıkanan bir dönemden geçtiklerini, imha ve savaş politikaları ile bir sonuç alınamayacağının altını çizdi. Türk devletinin imha ve savaş politikası ile bir sonuç alamayacağını, bu nedenle de yeni bir yönteme ihtiyaç olduğunu söyledi. Hem devlet hem de PKK’nin çözüme dair yeni yöntemler geliştirmesi gerektiğini belirtti. Yine ‘Ölümler üzerinden bir çözüm bulunamaz. Sorunun çözümüne dönük, onurlu bir barışa gidecek yöntemler geliştirilmeli. İmha politikaları ile bir çözüm bulunamaz’ değerlendirmelerinde bulundu.”

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Öcalan “Doğrudur, ben de kendilerini çok seviyorum. Şengal’ın özgürlüğü için iki olaydan söz edebiliriz. İlki Dewrêşê Evdî, ikincisi ise bizim arkadaşlarımızın mücadelesidir. Şengal’den Rakka’ya kadar bütün bir geniş alanda Êzidî halkı katliama uğradı. Ancak bütün bu alanlarda katliam yapan güçleri bertaraf ettik ve Êzidî halkının intikamını almayı başardık. Bu yüzden mutluyuz. Şengal halkına sonsuz hürmet ve saygılarımı gönderiyorum. Onlar artık endişe etmesinler, kendi özgür yaşamlarını kurmaya devam etsinler” mesajını iletti.

Abdullah Öcalan’ın Şengal ile birlikte Kuzey Suriye için de değerlendirmelerde bulunduğunu ifade eden Mehmet Öcalan, ağabeyinin bu konuda “Kuzey Suriye halkının özgürlükleri için daha fazla mücadele etmesi gerekiyor. Ancak bunu bütün Suriye halkları ile yapmaları gerekir. Suriye’nin birliği için bütün halkların ortak yaşamı hep birlikte inşa etmeleri gerekir. Bunu başarabilirlerse kimse bunu sonlandıramaz” dediğini ifade etti.

AÇLIK GREVLERİ

Mehmet Öcalan, açlık grevlerine ilişkin olarak, “Açlık grevleri bir eylem yöntemi, ancak bir yere kadar uygulanabilir. Bir yerden sonra ise herkese zarar verebilir. Bu aşamadan sonra daha çok demokratik halk eylemliklerinin geliştirilmesi gerekiyor” mesajını aktardı.

Mehmet Öcalan, şunları söyledi: “Tamamen tıkanan bir dönemden geçtiklerini, imha ve savaş politikaları ile bir sonuç alınamayacağının altını çizdi. Türk devletinin imha ve savaş politikası ile bir sonuç alamayacağını, bu nedenle de yeni bir yönteme ihtiyaç olduğunu söyledi. Hem devlet hem de PKK’nin çözüme dair yeni yöntemler geliştirmesi gerektiğini belirtti. Yine ‘Ölümler üzerinden bir çözüm bulunamaz. Sorunun çözümüne dönük, onurlu bir barışa gidecek yöntemler geliştirilmeli. İmha politikaları ile bir çözüm bulunamaz’ değerlendirmelerinde bulundu.”

Öcalan’ın açlık grevleri hakkında mesajı ise şöyle:

“Bu ölümler hem ailelerine hem de bana çok büyük zarar verdi. Bu doğru değil. Siyaset açlık grevleri üzerinden bir yere kadar yapılır sonuna kadar yapılmaz. 8 arkadaş yaşamlarına son verdi. Hem Avrupa’da hem Güney Kürdistan’da hem de Türkiye cezaevlerinde açlık grevleri oldu. Cezaevlerinde olanlar zaten dört duvar arasında, burada siyaset zaten yapamazlar. Bulundukları yerler itibariyle zaten zor koşullarda yaşıyorlar. Dışarıda bulunanlar çok daha fazla olanağa sahipler ve çok daha fazla yöntem geliştirebilirler. Dışarıda olanlar örgütlenmelerini yapıp güçlensinler ve demokratik tepkilerini bu anlamda geliştirsinler. Bu yöntem daha doğru bir yöntem olur”

ÇÖZÜM KANALLARI

Öcalan’ın Kürt sorununa dair çözüm kanallarının tıkanması konusunda hem devlete hem de demokratik kurumlara eleştirilerde bulunduğunu da söyleyen Mehmet Öcalan, imkan yaratılması halinde bu tıkanıklığı açabileceklerini vurguladığını belirtti. Mehmet Öcalan, ağabeyinin bu noktada daha önce de sarf ettiği gibi “Savaşla ölümlerle bu sorun çözülmez” dediğini kaydetti.

Mehmet Öcalan, ağabeyine İmralı’da başlayan görüşlerin devam edip etmeyeceği yönünde bir soru yönelttiğini de ifade etti. Öcalan’ın bu soruya yanıtı şöyle oldu: “Ne görüşme kanallarının tamamen açıldığını söyleyebilirim ne de kapandığını söyleyebilirim. Biraz beklemek gerek. Eğer ki bu kanallar tamamen açılırsa herkes için iyi bir şeydir. Ancak tamamen kapanırsa herkes için yıkım getirecektir.”

SEÇİMLER KONUŞULMADI

Öcalan’ın 23 Haziran’da yenilenecek İstanbul seçimlerine hiç değinmediği söylendi.