Öcalan için iddia: HDP'ye 'tarafsız kalın' dedi

İBB Başkanlığı seçimlerine 3 günden az bir süre kala AA ve İHA kaynaklı haberlerde Abdullah Öcalan'ın HDP'ye 'tarafsızlık' çağrısı yaptığı öne sürüldü.

Öcalan için iddia: HDP'ye 'tarafsız kalın' dedi

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın 23 Haziran seçimleri için HDP’ye yönelik “Tarafsız kalın” çağrısı yaptığı iddia edildi.

İddianın kaynakları ise AKP’nin resmi yayın organı konumundaki Anadolu Ajansı ve yine iktidara yakın İhlas Haber Ajansı oldu. İki ajansta yer alan haberlerde dayanak yapılan kişi ise Tunceli Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı ve rektör danışmanı Doç Ali Kemal Özcan.

Sözkonusu haberde Özcan’ın Abdullah Öcalan ile İmralı Cezaevi’nde görüşme yaptığı ve buna ilişkin basın açıklaması düzenleyerek, Abdullah Öcalan’ın mektubunu okuduğu iddia edildi. Habere göre, mektupta Öcalan HDP’ye yönelik, “23 Haziran seçimlerinde tarafsız kalın” çağrısında bulundu.

Öcalan’ın kendisine avukatlarına atfen bir not verdiğini dile getiren Özcan, avukatlarının ise telefonlara cevap vermediğini öne sürdü. Özcan, bu sebeple avukatlarıyla birlikte yapılması planlanan açıklamayı tek başına yapmak durumunda kaldığını iddia etti.

Kemal Özcan, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Abdullah Öcalan’ın kendisinin iki avukatına el yazısıyla bir sayfalık açıklama vermiş olduğunu öğrendik. Bugün uzun bir değerlendirme yaptık Abdullah Öcalan’la İmralı hapishanesinde. Görüşme esnasında söz açıklamaya geldiğinde o açıklandığını sanmaktaydı fakat bizden öğrenmiş oldu ki 18 Haziran 2019 tarihinde avukatlara savcılık üzerinden teslim edilmiş olan açıklama henüz yayınlanmamış. Abdullah Öcalan bunu öğrendiğinde tepki gösterdi.” dedi.

“EMANETİ AÇIKLIYORUM”

Özcan, şunları söyledi:

“Biz akşam 17.00 civarında oradan ayrıldık. Avukatlarını aramaya başladım. Şu anda saat 21.00’e geliyor. Şu an itibariyle avukatlarından herhangi bir cevap alamadım. Telefon, normal mesaj ve WhatsApp mesajıyla, hatta avukatların birinin mesajı okuduğunu WhatsApp tekniğiyle öğrenmiş oldum. Kendilerinin gelmemesi sonucu benim bugünkü bu konuşmam, bu açıklamam aslında halkımızın o derin kültüründen beslenen bir deyimiyle ifade edilebilir, ben bir emaneti açıklıyorum. Kim olursa olsun emanete ihanet edilmez. Sadece avukatlar değil, hiç kimse emanete ihanet edemez. Emanet kutsaldır.”