Nissan ve Renault'un eski genel müdürü Türkiye üzerinden Lübnan'a kaçtı

Ghosn, "Ben şu an Lübnan’dayım ve Japonya’nın kirli adalet sisteminin esiri değilim. Adaletten kaçmadım, adaletsizlikten ve siyasi yargıdan kaçtım" diye konuştu.

Nissan ve Renault'un eski genel müdürü Türkiye üzerinden Lübnan'a kaçtı

Nissan ve Renault’nun eski genel müdürü Carlos Ghosn, hakkındaki dava devam ederken dün sürpriz bir kararla Japonya’dan Lübnan’a kaçtı.

Patronlar Dünyası‘nda yer alan habere göre, Ghosn’un Türkiye aktarmalı bir uçakla Lübnan’a sığındığı belirtiliyor.

Lübnan doğumlu iş insanı Carlos Ghosn, usulsüzlük iddialarıyla hâkim karşısına çıkmıştı ve Japonya’da yargılanmasına devam ediliyordu.

Uluslararası ajans ve gazeteler, 2017 yılında Ghosn’un fotoğraflarının Lübnan’da pullara basıldığını yazdı. Çok kısa bir süre önce otomotiv sektörünün en önemli isimlerinden biri olan Ghosn, yedi ay hapis cezası almış ancak onanmamıştı.

Ghosn, pazartesi gecesi bir açıklama yaparak resmen kaçak durumuna düştüğünü doğruladı. Ghosn, “Ben şu an Lübnan’dayım ve Japonya’nın kirli adalet sisteminin esiri değilim. Adaletten kaçmadım, adaletsizlikten ve siyasi yargıdan kaçtım” diye konuştu.

Gözaltından çıkarıldıktan sonra Tokyo’daki bir evde yaşamına devam eden Ghosn’un gelecek yıl yapılması planlanan duruşma sebebiyle ülkede kalması zorunluydu.

Wall Street Journal, Ghosn’un Japonya’dan nasıl çıktığının henüz net olarak bilinmediğini aktarırken, “Konuyla ilgisi olan bir kişi Ghosn’un Lübnan’a Türkiye üzerinden gittiğini söyledi. Lübnan, mahkumların iadesini kabul etmiyor, dolayısıyla Ghosn’un da Japonya’ya dönmesi gerekmeyecek” diye yazdı.

Öte yandan İngiliz basınından Financial Times, Ghosn’un Pazar akşamı Beyrut’a indiğini aktarırken, ünlü iş insanının özel bir jet ile ülkeye giriş yaptığını okurlarına duyurdu.

Üç farklı suçlama ile 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Ghosn’un çalıştığı şirketin bütçesini kendi çıkarları ve lüks yaşam standartları için kullandığı iddiasıyla açılan davada, ünlü iş insanını destekleyenler bir kumpas olduğunu öne sürmüştü.

19 Kasım 2018’de gözaltına alınan Ghosn, 4 ay boyunca hapiste kalmış ve 25 Nisan 2019’da kefaletle serbest bırakılmıştı. Japon makamlar Ghosn’un ülkeden kaçma riskinin olduğunu söyleyerek karara itiraz etse de ünlü iş insanı Tokyo’da yaşamaya devam etmişti.

WSJ haberinde Ghosn’un yaşadıklarını anlatanlar, ünlü iş insanının avukatının ofisine gittiğini çünkü orada bilgisayara ve internete erişimi olduğunu söylerken, “Sık sık spor salonuna gidiyor ve Netflix izliyordu” yorumunda bulundu.

Nisan ayında tekrar hâkim karşısına çıkması beklenen Ghosn’un hapis cezası almasına kesin gözüyle bakılıyordu. Ülkeden kaçması ile birlikte Ghosn, 1.5 milyar Japon Yen’i yani yaklaşık 13.8 milyon dolarlık kefaleti de yakmış oldu.