'Nisan ayında 103 bin kişi banka borcunu ödeyemedi; 2019'un ilk 4 ayında 601 bin kişi yasal takibe düştü'

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin nisan ayı raporunu açıkladı. 2019 nisan ayı içinde 103 bin kişi bankalara olan kredi borcunu ödeyemedi. Geçen yıl nisan ayında bu sayı 84 bin kişiydi.

'Nisan ayında 103 bin kişi banka borcunu ödeyemedi; 2019'un ilk 4 ayında 601 bin kişi yasal takibe düştü'

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin nisan ayı raporu Türkiye’de hem firmaların hem de gerçek kişilerin borç içinde olduğunu ortaya koydu. Rapora göre, firmaların borcu durgunluğa rağmen artmaya devam ederken, 2019’un ilk dört ayında borcundan dolayı 601 bin kişi yasal takibe düştü, nisan ayında da 103 bin kişi banka borcunu ödeyemedi.

BirGün’den Ozan Gündoğdu’nun haberine göre; ekonominin tüm kesimlerinin bankalara olan kredi borcu 2,7 trilyon lirayı aşmış durumda. Buna rağmen enerji, inşaat gibi en riskli sektörlere kamu bankaları eliyle kredi verilmeye devam ediyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) mayıs ayı raporuna göre, tüm sektörlerin borçluluğu geçen yıla göre artarken, sektörlerin gelirleri azalıyor.

EN BORÇLU SEKTÖRLER: İNŞAAT VE ENERJİ

Sektörel borçlulukta kritik seviyelerde olan 2 sektör özellikle öne çıkıyor: İnşaat ve enerji. İnşaat sektörünün 238 milyar TL nakdi kredi borcu bulunurken elektrik, gaz, su üretim ve dağıtım sektörünün ise 208 milyar TL nakdi kredi borcu bulunuyor. Enerji sektörünün artan borçluluğu karşısında halkın omzuna elektrik faturaları yansıyor. İnşaat sektörü ise krizde olmasına rağmen bankalardan kredi bulmaya devam ediyor. Geçen nisan ayına göre ciro endeksi yüzde 14 gerileyen inşaat sektörünün borcu sadece 1 yılda yüzde 12,7 arttı.

VATANDAŞIN BORCU ARTIYOR

2019 nisan ayı içinde 103 bin kişi bankalara olan kredi borcunu ödeyemedi. Geçen yıl nisan ayında bu sayı 84 bin kişiydi. Bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı, 2019 yılı ilk dört ayında 2018 yılının aynı dönemine göre yüzde 23 artarak 601 bin kişi oldu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısının Nisan 2019’da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 arttığını belirterek, “Hanelerin borç sorununa acilen el atılmazsa sosyal patlamalar kaçınılmaz olacak” dedi.

Reel ücretlerin enflasyona yenildiği bir ekonomide, insanların geçinebilmek için zorunlu olarak krediye yöneldiğine dikkat çeken Erdoğdu, bu durumun her geçen yıl hane halkı borçlarını artırdığını ifade ederek şöyle devam etti:

“Bu borçlar vatandaşların yeterli geliri olmamasından dolayı ödenememiş icraya düşmüş ve nihayetinde varlık yönetim şirketlerinin eline düşmüş durumda. Tüketici kredileri ve bireysel kredi kartlarındaki tahsili gecikmiş alacak miktarı 5 Temmuz 2019 itibarıyla 19,7 milyar TL’yi geçti. Bu insanların hayata yeniden başlayabilmesini sağlamak için vatandaşın ödeyemediği kredi borcunu, varlık yönetim şirketlerinin bankalardan aldığı fiyattan alacak ve anapara ödemesini belli bir takvime yayarak tahsil edecek bir ‘Borç Yapılandırma Fonu’ kurulması gerekli.”