‘Netanyahu çılgınlığına bir dur deme vakti gelmiştir’

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, 9 Nisan'daki seçim için sağ seçmene mesaj vermeye devam ederken; seçimlerini bitiren AKP'den ilk tepki geldi.

‘Netanyahu çılgınlığına bir dur deme vakti gelmiştir’

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, 9 Nisan’daki seçimden galip çıkıp yeniden başbakanlık koltuğuna oturması halinde ‘işgal altındaki Batı Şeria’da yer alan yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerini “İsrail’e ilhak” etmeyi’ planladığını ifade etti.

Netanyahu, İsrail’in Kanal 12 televizyonunda katıldığı programda, yerel seçim yatırımı yapmaya devam etti. Ülkede salı günü yapılacak erken seçimin kaderini belirleyecek sağ seçmene yönelik mesajlar vermeyi tercih eden Netanyahu, “Bağımsız bir Filistin devleti İsrail’in varlığı için bir tehdittir. Kudüs’ü bölmeyeceğim, Yahudi yerleşim birimlerini de boşaltmayacağım.” ifadelerini kullandı.

Program sunucusunun işgal altındaki Doğu Kudüs ve Golan Tepeleri’nin “İsrail’e ilhakına” benzer şekilde “Neden Batı Şeria’daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerini de İsrail’e ilhak etmediniz?” şeklindeki sorusuna Netanyahu, “Bir sonraki aşamaya geçip geçmeyeceğimizi soruyorsunuz. Evet bir sonraki aşamaya geçeceğiz ve oraları İsrail’e ilhak edeceğim.” yanıtını verdi.

İsrail’in 1967’de işgal ettiği Batı Şeria’da 250y’e yakın yasa dışı Yahudi yerleşim birimi bulunuyor ve buralarda 400 binden fazla Yahudi yerleşimci ikamet ediyor. Uluslararası hukuka göre, işgal altındaki topraklarda tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor.

AKP’den uluslararası çağrı

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun bu sözlerine tepki göstererek “Ortadoğu’da barış ve istikrarı pervasızca tehlikeye atmayı sürdürmekte ve provokasyonlar yapmaya devam etmektedir” dedi.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Twitter’dan Netanyahu’nun “Yahudi yerleşim yerlerini ilhak edeceğim” sözlerine yanıt verdi.

Çelik’in paylaşımları şöyle:

“ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs ve Golan kararlarından cesaret ve yüz bulan İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu, Ortadoğu’da barış ve istikrarı pervasızca tehlikeye atmayı sürdürmekte ve provokasyonlar yapmaya devam etmektedir.

Netanyahu, son olarak seçimleri kazanması halinde Batı Şeria’da bulunan yerleşimleri ilhak edeceğini ilan etmiştir. Bu beyan, açıkça BM Güvenlik Konseyi kararlarını ve uluslararası hukuku hiçe saymaktadır. Hukuku çiğneme aşamasından tamamen yok etme aşamasına geçmeye çalışıyor.

Uluslararası toplumun, Netanyahu çılgınlığına bir dur deme vakti gelmiştir ve geçmektedir. Netanyahu’nun tutumu, “uluslararası arası toplum”un tanımını oluşturan tüm değerlere karşı açık bir saldırıdır.

Netenyahu’yu kuşatan bu nefret dilini herkes kınamalıdır. Netenyahu, uluslararası topluma ve hukuka açıkça saldırıyor. Saldırmadığı değer ve hukuk ilkesi kalmadı. Uluslarası toplum kendi değerlerini, Netenyahu’nun saldırganlığına karşı güçlü bir şekilde korumalıdır…”