Nâzım Hikmet 117'inci yaşında Maltepe NKE'de anıldı

Komünist şair Nâzım Hikmet, Maltepe Nâzım Kültürevi'nde düzenlenen bir etkinlikle anıldı.

Nâzım Hikmet 117'inci yaşında Maltepe NKE'de anıldı

Nâzım Hikmet’in 117. yaş günü anısına Maltepe Nâzım Kültürevi’nde yoldaşları ve dostlarının katılımıyla “Nâzım Hikmet Yaşıyor” başlığında bir panel gerçekleştirildi.

Etkinlik açılış konuşmasıyla başladı. Açılış konuşmasında şunlar söylendi:

‘’Sevgili Dostlar, Sevgili Yoldaşlar,

“Bugün burada 117 yıl önce 1902 yılında dünyaya gelen Nâzım’ı anmak ve anlamak için buradayız. Nâzım’ın mücadelesi Türkiye işçi sınıfının aydınlık bir Türkiye’yi kurması içindi. Emperyalistlere karşı büyük mücadeleler yürütüp, sosyalist Türkiye’yi kurmaktı. Nâzım bu mücadelesi uğruna yıllarca hapis yatmış, sürgün yaşamıştır. Ama asla mücadelesinden vazgeçmemiştir. Kavgası sanatının, sanatı kavgasının ürünü olan büyük şair, ölesiye sevdiği yaşamı yüceltmek için tüm yaşamını mücadeleye adamıştır. Bugün bu topraklarda Nâzım’ın mücadelesini omuzlayarak devam ettiren, mücadele bayrağını yükselten komünistler var. ”

“Nâzım kalbimizi diri tuttu, tutacak”

Ardından Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Mustafa Köz “Bir şairin önemi sadece yaşadığı zamana göre belirlenmez. Şair gelecekle anılır. Nâzım yıllardır anılıyorsa yeryüzünün büyük oğullarından biri olduğunu göstermiştir. Daha iyi bir insanlık için mücadele etmiş, insanın kalbine seslenen şiirler yazmıştır. Bizim kalbimizi her zaman diri tuttu, tutacak.” diyerek açılış konuşmasını devam ettirdi.

Açılış konuşmasından sonra etkinlik, sinevizyon gösterimi ve sonrasında yapılan sunuşlarla devam etti.

Panelde konuşan Salih Bolat “Nâzım toplumun gözeneklerine nüfus etmiş bir portredir. Şiirde yaptığı büyük değişim ideolojik olarak köklü bir değişimdir. Dünyayı bu yönde değiştirmek istemiştir. Şiirlerinde toplumsal gerçekliği işleyip özgür bir toplum olma mücadelesi vermiştir.” diyerek konuşmasına Nâzım’ın, Kemal Tahir’e yazdığı bir mektupla devam etti.

“SADECE ŞİİR YAZARAK ŞAİR OLUNAMAYACAĞINI GÖSTERDİ”

Salih Bolat’ın ardından Şeref Bilsel, Nâzım’ın “Bugün Pazar” isimli şiirini okuduktan sonra ‘’Bir şairin bir şeyi inşa edebilmesi için geçmişte yaşananları bilmesi gerekir. Nâzım bunu çok iyi biliyordu ve kendinden sonrakilere örnek oldu. Ülkemizdeki şiir birikimini havalandırıp, harmanlayarak sadece şiir yazarak şair olunamayacağını göstermiştir.” dedi.

Şeref Bilsel’den sonra söz alan Cengiz Kılçer ise, “Nâzım devrimler çağının olduğu bir dünyada feda kuşağına mensup olmuştur. Yaşamını hiçe sayarak dünyayı değiştirmeye çalışmıştır.” ifadelerini kullandı.

Salih Bolat, Şeref Bilsel ve Cengiz Kılçer, Nâzım Hikmet’in şiiri, yaşamı ve mücadelesi üzerine konuşmalarını gerçekleştirdikten sonra etkinlik Nâzım’ın yoldaşları tarafından okunan şiirlerle sona erdi.

Etkinlikten bazı fotoğraflar: