NATO şefinden Türkiye mesajı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "S-400 meselesini küçümsemiyorum ancak bir NATO müttefiki olarak Türkiye S-400'lerden çok daha fazlasıdır" dedi.

NATO şefinden Türkiye mesajı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin ABD’yle yaşadığı S-400 ve F-35 krizinin ardından NATO’dan çıkartılıp çıkartılmayacağına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

ABD’nin Colorado eyaletinde Aspen Enstitüsü’nün düzenlediği yıllık güvenlik konferansında konuşan Stoltenberg, “Türkiye’nin NATO’ya katkısı ve NATO’nun Türkiye ile iş birliği, F-35’lerden çok daha derin ve kapsamlıdır. S-400 meselesini küçümsemiyorum, ancak bir NATO müttefiki olarak Türkiye S-400’lerden çok daha fazlasıdır.” dedi.

Türkiye’nin, Rusya’dan S-400 alım sürecini yakından takip ettiklerini ve konuyu ilgili birimler arasında konuştuklarını anlatan Stoltenberg, “Ne tür savunma sistemlerini alacaklarına her bir ülke kendisi karar verir. Fakat NATO için önemli olan şey (bu sistemlerin NATO sistemleriyle) uyumlu çalışıp çalışmamasıdır.” ifadesini kullandı.

“ENDİŞELİYİM”

Türkiye’nin üyeliğini “Türkiye, DEAŞ’la mücadelede anahtar bir müttefiktir. Türkiye ayrıca Balkanlarda, Kosova’da ve Afganistan’da birçok NATO operasyonlarına katkı sağlıyor. Bir NATO müttefiki olarak Türkiye, S-400’den çok daha fazlasıdır.” diye övmeye devam eden Stoltenberg, “Türkiye NATO’nun hava savunma sisteminin entegre bir parçasıydı, öyle olmaya da devam edecek. Ancak geldiğimiz noktadan dolayı endişeliyim çünkü Türkiye artık F-35 programının bir parçası olmayacak.” diye ekledi.

Stoltenberg ayrıca, “Türkiye’nin aldığı S-400 sistemleri NATO’nun hava savunma sistemine entegre olmayacak çünkü bunlar bir arada çalışabilir sistemler değil. Zaten Türkiye de böyle bir talepte bulunmadı.” değerlendirmesini yaptı.

Stoltenberg, S-400 ile başlayan anlaşmazlığı çözemedikleri durumda da bunun ittifaka etkisinin minimum olması için çalışacaklarını belirtti.