NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Çin'in yükselişinden kaynaklanabilecek güvenlik endişelerini göz ardı edemeyiz

NATO'nun Londra Zirvesi'nde Genel Sekreter Stoltenberg'den Çin açıklaması

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Çin'in yükselişinden kaynaklanabilecek güvenlik endişelerini göz ardı edemeyiz

NATO’nun kuruluşunun 70. yılının kutlanacağı Londra Zirvesi öncesi açıklamalarda bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Çin’in yükselişinden kaynaklanabilecek güvenlik endişelerini NATO’nun göz ardı edemeyeceğini dile getirerek, “Çin ilk kez resmi olarak gündemimizde. Bazı fırsatların yanı sıra sorunlar da bulunuyor” dedi.

Çin’in yükselişini tüm müttefiklerin birlikte ele almaya karar vermesinin önem li bir adım olduğunun altını çizen NATO Genel Sekreteri, “Yeni bir düşman yaratma niyetinde değiliz” vurgusu yaptı.

İttifakın Rusya ile ilişkilerde caydırıcılık ve diyalogdan oluşan çift ayaklı bir tutum izlediğini aktaran Stoltenberg, Moskova’yla diyalog konusunda daha fazla adım atılması gerektiğini, bu yolla Rusya’yla ilişkiler düzelmese bile askeri kazaların engellenebileceğini, özellikle silahlanma kontrolü konusunda tarafların ortak bir çözüm bulması gerektiğini anlattı.

Genel Sekreter, ittifakın 70. yıl kutlamalarına ilişkin “NATO, değişebildiği için tarihin en başarılı askeri ittifakı olabildi. Değişebildiğimiz müddetçe en güçlü ittifak olmaya devam edeceğiz” yorumunda bulundu.