NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg: Suriye'de en azından bir ilerleme görüyoruz

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Savunma Bakanları toplantısı öncesinde yaptığı konuşmada “Son günlerde şiddet ve çatışmalarda önemli bir azalma görmüş olmamız beni umutlandırıyor. Bu temelde, Suriye’deki krize sürdürülebilir bir politik çözüm bulmak için çalışmalıyız. Durum halen kırılganlığını koruyor, ama en azından bir ilerleme görüyoruz” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg: Suriye'de en azından bir ilerleme görüyoruz

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bugün başlayan NATO Savunma Bakanları toplantısı öncesinde yaptığı konuşmada “Birçok sorun var, ama Suriye’nin kuzeydoğusundaki durumun çözüme kavuşturulması için uluslararası topluluğun onayladığı çerçeveyi oluşturma fikri, savunma bakanlarımızın görüşmelerde değerlendireceği bir şey. Tüm müttefikler, krize görüşmeler yoluyla çözüm bulunması fikrine destek veriyor. Almanya’nın önerisi, bunun unsurlarından biri” dedi.

‘SURİYE’DE EN AZINDAN BİR İLERLEME GÖRÜYORUZ’

NATO Genel Sekreteri “Son günlerde şiddet ve çatışmalarda önemli bir azalma görmüş olmamız beni umutlandırıyor. Bu temelde, Suriye’deki krize sürdürülebilir bir politik çözüm bulmak için çalışmalıyız. Durum halen kırılganlığını koruyor, ama en azından bir ilerleme görüyoruz” dedi.

“SURİYE’DEKİ DURUM KARIŞIK, KOLAY BİR ÇIKIŞ YOK”

Genel Sekreter Stoltenberg, ‘Türkiye ve ABD Devlet Başkanlarının politikalarını nasıl değerlendiriyorsunuz’ sorusuna ise, ‘Büyük resme baktığınızda Kuzeydoğu Suriye’deki durumun zor ve karışık olduğunu görürsünüz, kolay bir çıkış yok’ cevabını verdi.

ALMANYA GÜVENLİ BÖLGE ÖNERİSİNİ YİNELEDİ

Öte yandan, Almanya Savunma Bakanı Karrenbauer, “Güvenli bölge uluslararası kontrolde olsun” önerisini bir kez daha yineledi. Alman bakan, Suriye’nin kuzeyinde uluslararası güvenli bölge oluşturulmasını önermiş. Bu öneriyi NATO Savunma Bakanları Toplantısında sunacağını açıklamıştı.

RUSYA TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Alman Savunma Bakanı Karrenbauer’in önerisine Rusya’dan tepki gelmişti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Suriye’nin kuzeyindeki güvenli bölgenin uluslararası kontrole ihtiyacı yok” ifadesini kullanmıştı.

5G NETWORK PAYLAŞIMI

Savunma Bakanları toplantısında ele alacakları konulara değinen Stoltenberg, sırasıyla 5G network altyapısı, ekonomik harcamalarda yük paylaşımı ve Afganistan’da barışçıl çözüm konularını konuşacaklarını belirtti.