NATO Genel Sekreteri İstanbul'da: Çavuşoğlu ile ortak basın açıklaması

İstanbul'a gelen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısı düzenledi.

NATO Genel Sekreteri İstanbul'da: Çavuşoğlu ile ortak basın açıklaması

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu’nun konuşmasından satır başları;

“ÇOK ÖNEMLİ BİR KÜLFET ÜSTLENDİK”

Ülkemizin güvenliği sağlamak amacıyla Barış Harekatı’nı başlattığımız bir dönemde gerçekleşiyor. Türkiye’nin ittifakları açısından da bu harekat önemlidir. Bugün Stoltenberg’e de önemini anlattık. Terörle mücadelede ayrım gözetmeksizin hepsinin ele alınması, ideolojisi her ne olursa olsun mücadele etmeye devam ettik, edeceğiz.

Londra’da gerçekleştirecek liderler toplantısında da terör vurgusu yapılacak. Liderler toplantısı NATO’yu 2020’li yıllara hazırlamak için de önemlidir.

Türkiye ittifakın sürdürülmesi bakımından, yaptığımız katkılarla müttefikler arasında çok önemli bir külfet üstlendiğimiz görülüyor. Fedakarlıklarımızı önce halkımız ve güvenliğimiz, sonra müttefiklerimiz için yapıyoruz. Müttefiklerimizin de bizimle hareket etmesi önemlidir. Bu dayanışmayı açık ve net bir şekilde görmek istiyoruz.

“HİÇBİR ÜLKE BU KADAR SALDIRIYA UĞRAMADI”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in açıklamalarından satır başları ise şöyle:

Tekrar burada beni İstanbul’da ağırlıyorsunuz, bu çok güzel. Türkiye bizim ittifakımızın çok güçlü bir üyesi. NATO ittifakları olarak oluşturduğumuz çok ciddi bir oluşum var. Afganistan’da Kosova’da NATO ile birlikte çalışıyorsunuz. NATO, savunma sistemlerini Türkiye birlikte kurmakta. Türkiye’nin aynı zamanda hava ve deniz korumasına destek veriyoruz. Türkiye radyo, deniz kuvvetleri gibi askeri sistemlere son yıllarda yatırımlar yaptı.

Türkiye şu anda çok zor bir bölgenin tam sınırlarında bulunuyor. Türkiye kadar hiçbir ülke saldırıya maruz kalmadı, Suriye’den gelen mültecilere ev sahipliği yapmak zorunda kalmadı. Devam eden harekatla ilgili kendi endişelerimi de paylaştım. Sivillerin acı çekmemesi, daha büyük şiddete yol açmaması gerektiğini de hatırlattım.

Burada ortak bir düşmanımız var; DEAŞ. Dayanışma içinde ortak bir kazanım elde edip bölgeyi temizledik. Birçoğu yakalanmış bulunuyor, tekrar kaçmalarına izin vermememiz gerekiyor.

Türkiye, Rusya’dan S-400 almış bulunmakta, kendi açısından geçerli sebepli olabilir ama müttefik ülkelerle uyum içinde olması gerekir. Türkiye NATO için çok önemli bir ülke olduğunu biliyor. Bütün ittifak ülkeleri gibi Türk halkını da korumak zorundayız.