Nagehan Alçı 'ordu rahatsız' dedi, tasfiye istedi

Nagehan Alçı, YAŞ'ın mevcut yapısının ve liyakatsız atamaların ordu içinde rahatsızlık yarattığını belirtirken, atamalarda "Saray’a bağlı olanlar yükseldi” eleştirisi yapan emekli generallere tepki gösterip "Bazı kafalar hiç değişmedi" dedi.

Nagehan Alçı 'ordu rahatsız' dedi, tasfiye istedi

AKP’ye yakınlığıyla bilinen yazar Nagehan Alçı, son Yüksek Askeri Şura’da alınan kararlara yönelik ordudaki tepkileri ele aldığı yazısında atama kriteri olarak “Saray’a bağlılığın” gözetilmesini eleştiren personelin tasfiyesini istedi.

Alçı, Habertürk‘te kaleme aldığı “Devlet içinde yeni bir gelenek mi doğuyor?” başlıklı yazısında kendisine konuşan bir askeri kaynağın YAŞ’ın Hükümet üyeleri ağırlıklı yapısından rahatsızlık duyduğunu ve “Daha önce manzara 13 askere, 2 sivildi. Denge tamamen askerden yanaydı ve sizler de bu durumu askeri vesayet diye eleştiriyordunuz. Evet bu doğru ve adil değildi ancak şimdi de 7’ye 4 sivilden yana bir ağırlık var. Bu durum askeri kanadın sesinin duyulmasını engelliyor.” diyerek “liyakatsız atamalar”dan şikayetçi olduğunu aktardı.

Bu görüşe tam katılmadığını belirten Alçı, buna gerekçe olarak şu anki Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın “sivil” sayılamayacağını öne sürdü ve Akar’ın “Ordu içindeki dengeleri en iyi bilecek insanlardan biri ve bir orgeneral olarak çok etkili bir makamda diye düşünüyorum.” diyerek mevcut YAŞ yapısını savundu.

Alçı, Akar’dan sonra koltuğuna oturtulacak ismin de mevcut Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler olacağı kanaatini taşıdığını dile getirip, “Bu anlamda yeni bir gelenek filizleniyor gibi geliyor bana.” dedi.

“TASFİYESİ MECBURİYETTİR”

TSK’daki 13 orgeneral kadrosu olduğu halde mevcutta 8 orgeneral olması ve orduların başında Orgeneral yerine Korgeneral bulunmasının da ordu içinde ayrı bir rahatsızlık konusu olduğunu belirten Alçı, “15 Temmuz travmasından sonra atamalarda siyasi otoriteye ulaşabilenlerin öncelendiği kanaatinin TSK’nın içinde giderek yaygınlaştığı söyleniyor.” dedi. Konuyla ilgili kendisi de “Partizanlık hiçbir şekilde rütbe arttırma sebebi olmamalı. Hükümet buna dikkat etmeli.” diyen Alçı, daha sonra ise kimi emekli generallerin bu konuda yaptığı eleştirilerle ilgili AKP’ye çağrı yaptı.

Kimi emekli generallerin sosyal medyada “YAŞ’ta devlete bağlı olanlar tasfiye edildi. Saray’a bağlı olanlar yükseldi” gibi mesajlarının “vesayetçi zihniyetin bir ürünü” olduğunu savunan yandaş yazar bununla ilgili AKP’ye’tasfiye’ çağrısını şu ifadelerle seslendirdi:

“Bu kafaların hâlâ uslanmadığını gösteriyor bu mesajlar. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin merkezi bugün Beştepe Külliyesi’nin ta kendisi. Eğer hâlâ bu ülkede Beştepe’nin dışında bir devlet varsa o yapının ismi tıpkı Gülenizm gibi paralel yapı olur ve tasfiyesi hukuki bir mecburiyettir.”