Mülkiye'nin vekaleten atanmış dekanı: Ülkücülerin saldırdığı öğrenciler ve akademisyenler 'provakatör'

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde düzenlenen “Türkiye’nin Modernleşme Süreci ve Mekteb-i Mülkiye” başlıklı sempozyuma yönelik öğrencilerin protestoları ve ardından yaşanan olaylarla ilgili atanmış dekan bir açıklama yayınladı.

Mülkiye'nin vekaleten atanmış dekanı: Ülkücülerin saldırdığı öğrenciler ve akademisyenler 'provakatör'

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanlığı, geçen hafta düzenlenen “Türkiye’nin Modernleşme Süreci ve Mekteb-i Mülkiye Sempozyumu”nda öğrencilere ve öğretim üyelerine yönelik saldırılarla ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada sempozyumu protesto eden öğrenciler hakkında “Çoğunluğu öğrencimiz olmayan 20 kişilik bir grup” denildi. Öğrencilerin kapıyı kırmaya çalıştığı iddia edilen açıklamada, ülkücü grubun öğrencilere ve öğretim üyelerine saldırısı sonrası karşılık verilmesi de “provokasyon” olarak nitelendi, ortaya çıkan görüntülerin “kabul edilemez” olduğu ifade edildi.

Üniversitelerin “özgür tartışmaların biricik mekanı” olduğu ifade edilen açıklamada, “160. yılını kutlayan Mülkiye’de bilimsel bir toplantınını engelleneceği, yaptırılmayacağı tehditlerine Mülkiye’nin ve Mülkiyelilerin boyun eğmesi elbette beklenemez. Benzer şekilde, sempozyuma katılan akademisyenlerin ve dinleyicilerin provokatör unsurlar tarafından rahatsız edilmeleri ve baskı altına alınmaya çalışmaları hoş görülemez. Gün içerisinde gerçekleşen tüm olaylarla ilgili olarak sorumluların ortaya çıkarılması için gerekli soruşturmalar derhal başlatılmıştır” denildi.

2016’da Serpil Sancar’ın istifası ile atanan Kadir Gürdal’ın istifasının ardından vekaleten atanan Orhan Çelik’in imzasıyla yayınlanan açıklama, öğrenciler ve öğretim üyelerinin taleplerinden bihaber satırlarıyla dikkat çekiyor.

19 Kasım 2019’da onur kurulunda SBF’nin tasfiyesinin baş mimarı olan AÜ Rektörü Erkan İbiş’in yer aldığı “Türkiye’nin Modernleşme Süreci ve Mekteb-i Mülkiye Sempozyumu”nda önce güvenlik görevlileri öğrencilere coplarla saldırmış, ardından da ülkücüler öğretim üyelerine ve öğrencilere saldırmıştı.