Muhammed Mursi öldü

Eski Mısır Devlet Başkanı Muhammed Mursi mahkeme salonunda hayatını kaybetti.

Muhammed Mursi öldü

Eski Mısır Devlet Başkanı Muhammed Mursi’nin mahkeme salonunda hayatını kaybettiği öğrenildi.

Mursi’nin ölümünün Mısır Devlet Televizyonu duyurdu. Habere göre Mursi mahkeme salonunda geçirdiği baygınlığın ardından yaşamını yitirdi.

Mursi söz konusu duruşmada “casuslukla” suçlanıyordu.

Mursi, 2013 yılında dönemin Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el Sisi yönetimindeki askeri darbe ile görevden alınmış ve hapsedilmişti.

ERDOĞAN’DAN AÇIKLAMA

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Mursi’nin ölümünün ardından şöyle bir açıklama yaptı:

”Mursi kardeşime şehidimize Allah’tan rahmet diliyorum. Mahkeme salonunda hayatını kaybetmiş. Mısır’ın darbe ile başına geçen zalim Sisi bir çok kişiyi idam etmiştir. AB idamı yasaklarken, katil Sisi’nin toplantısına icabet etmişlerdir. Yıllardır kardeşimiz orada arkadaşları ile birlikte hapiste. Rabbim şehidimize rahmet eylesin.”

‘SEÇTİRMİŞ’ CUMHURBAŞKANI

61 yaşındaki Muhammed Mursi, Müslüman Kardeşler (İhvan) örgütünün önde gelen isimlerinden biriydi. 1979 yılında Müslüman Kardeşler’e katılan Mursi, 1982’de “eğitim” amacıyla ABD’ye gitmişti. 2000-2005 yılları arasında parlamentoda Müslüman Kardeşler’in sözcülüğünü üstlenen Muhammed Mursi, Hüsnü Mübarek döneminde üç defa cezaevine konuldu. 2011 yılında Mısır’daki ayaklanma sırasında taraftarlarının desteğiyle hapisten kaçtı.

2012 yılında yapılan ve toplam 25 milyon 577 bin 511 oyun geçerli olduğu, katılım oranının yüzde 51,85 olarak gerçekleştiği seçimlerde oyların yarısından yüzde 1.3 fazlasını alabilen Mursi, toplama oranla yaklaşık yüzde 25’lik oy düzeyiyle Mısır’da uyumsuz bir yönetim olarak tarihe geçmişti.

Mursi’nin göreve gelmesinin 1. yıldönümünde milyonlarca Mısırlı Mursi karşıtı protesto gösterileri düzenlemiş, 22 milyon Mısırlının imzaladığı erken seçim talebi dönemin Mursi yönetimi tarafından kabul görmemişti.

Mısır’da terör örgütlenmesi olarak görülen Müslüman Kardeşler’in Suriye’de ABD emperyalizminin desteğini arkasına alarak giriştiği isyan da ülkeye etkisi bugüne kadar devam eden bir yıkımı getirmişti.

Mursi’nin ölümü sonrası Manifesto olarak Müslüman Kardeşler özelinde siyasal islam dosyasını ele aldığımız Pusula konumuzu okurlarımızla paylaşıyoruz: