MSB'den açıklama: ABD ile mutabık kaldık, 'Güvenli Bölge' birlikte kurulacak...

Milli Savunma Bakanlığı yetkilileriyle ABD askeri yetkililerinin Suriye'nin kuzeyinde 'güvenli bölge' tesisine yönelik görüşmeleri tamamlandı.

MSB'den açıklama: ABD ile mutabık kaldık, 'Güvenli Bölge' birlikte kurulacak...

Milli Savunma Bakanlığı yetkilileriyle ABD askeri yetkililerinin Suriye’nin kuzeyinde ‘güvenli bölge’ tesisine yönelik görüşmeleri tamamlandı.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada bölgede ‘güvenli bölge’nin ABD ile birlikte koordinasyonu ve yönetimi konusunda mutabık kalındığı belirtildi.

“Güvenli bölgenin bir barış koridoru olmasında mutabık kalındı.” denilen açıklamada “Türkiye’nin güvenlik endişelerini giderecek tedbirler bir an önce uygulanacak” ifadelerine yer verildi.

Milli Savunma Bakanlığı’nın sitesinden yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde:

“Suriye kuzeyinde ABD ile koordineli bir şekilde tesis edilmesi planlanan Güvenli Bölgeye yönelik olarak ABD askerî yetkilileriyle Millî Savunma Bakanlığında 05-07 Ağustos 2019 tarihlerinde yapılan görüşmeler tamamlanmıştır.

Görüşmelerde;

  1. Türkiye’nin güvenlik endişelerini giderecek ilk aşamada alınacak tedbirlerin bir an önce uygulanması,
  2. Bu çerçevede, Güvenli Bölge tesisinin ABD ile birlikte koordine ve yönetimi için Türkiye’de Müşterek Harekât Merkezinin en kısa zamanda kurulması,
  3. Müteakiben, Güvenli Bölgenin bir barış koridoru olması ve yerinden edilmiş Suriyeli kardeşlerimizin ülkelerine dönmeleri için her türlü ilave tedbirin alınması konularında mutabık kalınmıştır.”

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ: OPERASYON MERKEZİ EN KISA ZAMANDA OLUŞTURULACAK

Görüşmelerin tamamlanması sonra ABD Büyükelçiliğinden de bir açıklama yapıldı. Benzer ifadelere ve vurgulara yer verildiği görülen açıklamada şöyle denildi:

“Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturulmasının koordinasyonu planları için yapılan görüşmelerde anlaşmaya varıldı. Heyetler, Türkiye’nin güvenlik endişelerini giderecek ilk tedbirlerin hızla uygulamaya geçirilmesinde anlaşmaya vardı. Güvenli bölgenin oluşturulmasının birlikte koordinasyon/yönetimi için mümkün olan en kısa zamanda ortak operasyon merkezi oluşturulacak. Güvenli bölge bir barış koridoru olacak.”