Moody's Türkiye'nin kredi notunu düşürdü, Hazine'den tepki geldi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu Ba3'ten B1'e düşürdü. Bu gelişmeden kısa süre sonra Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan tepki açıklaması geldi.

Moody's Türkiye'nin kredi notunu düşürdü, Hazine'den tepki geldi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu Ba3’ten B1’e düşürdü, görünümü ise negatif olarak belirledi.

Kuruluşun açıklamasında not indiriminin “ödemeler dengesi krizinin artmaya devam etmesini yansıttığı” belirtilirken “Türkiye uzun süreli ekonomik ve finansal oynaklık dönemine karşı kırılgan olmaya devam ediyor.” ifadelerine yer verildi.

Kurulun kararına Hazine ve Maliye Bakanlığı bir açıklama yaparak tepki gösterdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada “Moody’s’in kararı Türkiye ekonomisinin temel göstergeleri ile bağdaşmamaktadır” denildi, “Türkiye ekonomisinin temel göstergeleri ile bağdaşmamakta ve bu nedenle kuruluşun analizlerinin nesnelliği ve tarafsızlığı açısından soru işaretleri yaratmaktadır.” ifadeleri kullanıldı.

Kuruluşun değerlendirmede Türkiye’nin borçlarının rezervlerinden 2,6 kat fazla olduğuna vurgu yaptığı belirtilen bakanlık açıklamasında “Bu oran, Moody’s’in bizden daha yukarıda notlandırdığı bazı gelişmekte olan ülkelerde dahi bizim çok üzerimizdedir. Ayrıca, kısa vadeli dış borcun yaklaşık yarısı da bankacılık sektörüne ait olup Türk bankaları ve Türk reel sektörü, Türkiye’ye ilişkin alginin oldukça kötü olduğu, CDS spreadlerinin çok yükseldiği Ağustos-Eylül 2018’de dahi borçlarını yenileyebilmişlerdi. Bu yılın ilk çeyreğinde de borç çevirme oranı bankacılık sektörü için %128, reel sektör için %165 düzeyinde gerçekleşmişti” denildi.

Açıklama Türkiye’nin serbest piyasa ekonomisi ile ilgili şüpheye yer bırakmayacak şekilde yoluna devam ettiği konusunda ‘garanti’ veren ifadeler kullanılarak sonlandırıldı:

“Türkiye’nin 2003 yılından beri uyguladığı ekonomik politikalardaki temel unsur, her koşulda serbest piyasa ekonomisinin gerekleri ile uyumlu hareket etmek olmuştur. Bugün de dalgalı döviz kuru, sermaye akımlarının serbestliği ve girişimciliğin teşvik edilmesi ekonomi politikalarımızın merkezinde yer aldığı gibi bunun aksi Türkiye Cumhuriyeti için ne bugün ne de yarın asla söz konusu olmayacaktır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”