Mimar Sinan’ın Beyoğlu’ndaki 451 yıllık eseri ‘restorasyon’la yok edildi

Mimar Sinan’ın 451 yıllık eseri Sokollu Mehmed Paşa Çeşmesi’nin (Yanıkkapı Çeşmesi) bir bölümü 'restorasyon' ihalesini alan firma tarafından yıkıldı.

Mimar Sinan’ın Beyoğlu’ndaki 451 yıllık eseri ‘restorasyon’la yok edildi

İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde bulunan Mimar Sinan’ın 451 yıllık eseri Sokollu Mehmed Paşa Çeşmesi’nin (Yanıkkapı Çeşmesi) bir bölümü ‘restorasyon’ ihalesini alan firma tarafından yıkıldı.

BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre yıkım, geçen cuma gecesi MAK Yapı Sanayi Şirketi çalışanı olduğu belirtilen iki işçi ve bir şantiye sorumlusu tarafından yapıldı.

Mahalle sakinlerinin şikayeti üzerine polis ekipleri, çalışanlardan restorasyon ruhsatı ve çalışma izin ve belgelerini isteyince “Yanımızda değil” yanıtını aldı.

“Haftasonu olduğu için belgeleri gösteremeyeciğini” söyleyen işçiler, gözaltına alınarak karakola götürüldü. Çalışmalar da savcılık kararıyla durduruldu.

Çeşmeyi yıkan işçilerin gözaltı tutanağı ise sosyal medyadan paylaşıldı. Tutanakta yaşananlar şöyle anlatıldı:

“Tarihi Arapçı Mimah Çeşmesi’ni yıkıyorlar’ şeklinde anonsun gelmesi üzerine bahse konu yere geçilmiş ve Hasan Aksu isimli şahıs, görevlilerin yanına gelerek, MAK Yapı Sanayi Şirketi’ne bağlı şantiye sorumlusu olduğunu bildirdi. Şahsa, çalışma ve yetki izinlerinin olup olmadığı sorulduğunda, bahse konu şirketin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin açmış olduğu ihalede restorasyon ihalesini aldıklarını fakat çalışma ve yetki izninin şu an için yanlarında olmadığını, belgelerin şirket bürosunda olduğunu, hafta sonu olduğu içinde şirketlerinin kapalı olduğunu bu nedenle belgelerini gösteremeyeceğini beyan etmiştir.”

İşte eserin ‘restorasyon’ sonrası hali:

Eserin ilk hali ise şöyle idi: