Mimar Seda Özen'den önemli açıklama: Daha çok bina çökecektir...

Mimar Seda Özen, İstanbul'da içinde onlarca kişinin yaşadığı 7 katlı binanın çökmesi sonrası, kentte müteahhitlerin kâr hırsına bırakılan yapı ruhsatlarıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Mimar Seda Özen'den önemli açıklama: Daha çok bina çökecektir...

İstanbul Kartal’da 7 katlı binanın çökmesi ve binada yaşayan çok sayıda kişinin enkaz altında kalmasına ilişkin, Mimar Seda Özen’den çarpıcı bir değerlendirme geldi.

Sosyal medya hesabı üzerinden açıklamalarda bulunan Özen, maliyetten kaçınmak adına bir çok yapının projesinin yeterli denetimi yaptırılmadan hazırlatıldığına dikkat çekerek “Daha çok bina çökecektir, hatta bir çok binada bu yaşananı görebiliriz.” dedi.

Meslek odalarının denetiminin kaldırıldığını hatırlatan Özen, “Müteahhitlerin insanlara layık gördüğü bu, en az para koyarak en çok para kazanmak. Bu insanlar eğitim gerektirmeyen belgeleri ile bunu yapıyor, yapıların içine insanların yaşamını organize ediyorlar. Mimarsız, mühendissiz, tasarımsız, niteliksiz, sağlıksız.” ifadelerini kullandı.

Özen’in açıklamaları şöyle:

“Geçtiğimiz günlerde işi ruhsat takip etmek olan bir gençten; bazı ilçelerde (içlerinde Kartal yoktu) 5.000 Türk Lirasına mimari, statik, elektrik, mekanik projesinin set olarak hazırlandığını öğrendim. Arabalara, evin koltuğuna, perdesine verilen para teknikten esirgenince…

Daha çok bina çökecektir, hatta bir çok binada bu yaşananı görebiliriz. Birçok yapının projesini teknikerler hazırlıyor. Herkes düzenin farkında kimse bunu değiştirmeye soyunmuyor.

Müteahhitlerin insanlara layık gördüğü bu, en az para koyarak en çok para kazanmak. Bu insanlar eğitim gerektirmeyen belgeleri ile bunu yapıyor, yapıların içine insanların yaşamını organize ediyorlar. Mimarsız, mühendissiz, tasarımsız, niteliksiz, sağlıksız.

Yazarken eklemeyi unuttum, bu set proje bedeline zemin araştırmaları da dahil. Mimari, statik, elektrik, mekanik, zemin etüdü. O bedele sadece zemin etüdü yapılır. Demek ki zemin etüdü yapılmıyor hayali kopyala yapıştır raporlar yazılıyor. Çünkü Odaların denetimi de kaldırıldı…”