‘Milli Bayramlar’ ve AKP’li devlet erkânı

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, 28 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı seçilmesi beklenen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'e 30 Ağustos'ta düzenlenecek Zafer Bayramı resepsiyonu için 'Dışişleri Bakanı' sıfatıyla ve ‘eşsiz’ bir davetiye göndermişti.

‘Milli Bayramlar’ ve AKP’li devlet erkânı

Abdullah Gül, 28 Ağustos 2007’den 28 Ağustos 2014’e kadar Türkiye Cumhurbaşkanlığı görevini yürüttü. Gül’ün döneminde Cumhurbaşkanlığı, resmi törenleri ‘rahatsızlık’ sebebiyle iptal etme akımını da başlattı.

Gül, Cumhurbaşkanı olur olmaz iki gün sonra Genelkurmay Başkanlığı tarafından gelen davetiyede ‘eşsiz’ ve Dışişleri Bakanı olarak törenlere çağrılmıştı. Genelkurmay Başkanlığı seçimleri beklemeksizin davetiyeleri hazırlamış; ancak türbanlı eşleri göz önünde bulundurmuştu. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, 28 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı seçilmesi beklenen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’e 30 Ağustos’ta düzenlenecek Zafer Bayramı resepsiyonu için ‘Dışişleri Bakanı’ sıfatıyla ve ‘eşsiz’ bir davetiye göndermişti.

2007’de 30 Ağustos törenleri Kara Kuvvetleri Komutanlığı Karargâhı bahçesinde düzenlendi. Abdullah Gül’e gönderilen davetiye, daha önceki yıllarda olduğu gibi ‘eşsiz’ hazırlandı. Gül’ün yanı sıra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile eşleri türbanlı olan bakanlara da eşsiz davetiye gönderildi.

Gül’e giden davetiyede, ‘Genelkurmay Başkanı Orgeneral ve Bayan Yaşar Büyükanıt Zafer Bayramı’nın 85’inci yıldönümü münasebetiyle 30 Ağustos 2007 Perşembe günü, 20.30-22.30 saatleri arasında Kara Kuvvetleri Yazlık Bahçesi’nde verecekleri resepsiyonu teşriflerini Sayın Abdullah Gül’den rica ederler.’ denildi.

 2008’deki 30 Ağustos töreni AKM’de yapılırken; törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral ilker Başbuğ, bakanlar ve diger yetkililer katıldı.

2008’de Ordu ilindeki törenler ise çok konuşulmuştu. Davetiyede, ‘Zafer Bayramı’nın 86’ncı yıldönümü Silahlı Kuvvetler Günü’ münasebetiyle 30 Ağustos 2008 Cumartesi 20.00- 22.30 saatleri arasında İkizevler Otel’de verecekleri resepsiyonu eşinizle birlikte onurlandırmanızı diler. KIYAFET: Bayanlar: Çağdaş Kıyafet (Koyu Renk), Siviller: Takım Elbise (Koyu renk).” denilmiş; geceyi kentte geçiren Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve türbanlı olan Vali Ali Kaban’ın eşi Neriman Kaban törenlere katılmamıştı.

2009’daki 30 Ağustos törenlerine, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanm ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ katıldı. Ev sahibi Genelkurmay Başkanı Hakkari Şemdinli’de hayatını kaybeden askerler sebebiyle Merkez Orduevi’nde verilen, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü Resepsiyonu’ndaki konseri iptal etti.

2010 yılındaki 30 Ağustos Zafer Bayramı törenlerine, dönemin Başbakanı Erdoğan Rize’de yaşanan sel felaketinden dolayı bölgede bulunması sebebiyle katılmadı.

Cumhurbaşkanı Gül, Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner’in katıldığı törenlere, CHP’nin çiçeği burnunda lideri Kemal Kılıçdaroğlu da ilk kez katıldı.

Gül ve Koşaner, tören geçiti sırasında kurallar gereği ayağa kalktığı sırada, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu da ayağa kalkmış, Gül’ün uyarısı ile yeniden oturmuştu.

BAŞKOMUTANIN KULAK RAHATSIZLIĞI

Törenler Yönetmeliği, 2010 Eylül’ünde değişmişti ve bu değişiklikten hareketle, 2011 yılında törenlere Başkomutanlık ayarı verilmişti.  Genelkurmay Karargahı’ndaki tebrikleri artık Cumhurbaşkanı Abdullah Gül kabul edecekti. Dolayısıyla, Genelkurmay Başkanı’nın hipodromda askeri geçiş töreni öncesinde de halkı selamlama görevini Gül yapacaktı.

Benzer düzenleme ev sahipliğini de Genelkurmay’dan Cumhurbaşkanlığı’na verecekti; lakin Gül’ün sağlık durumu bu ilk ev sahipliğine el vermedi.

TSK’dan yapılan açıklamada da 30 Ağustos Zafer Bayramı programına ilişkin, ”Son günlerde yaşadığımız üzücü olaylar nedeniyle şehitlerimize ve yüce Türk Milleti’nin manevi değerlerine duyduğumuz derin saygıdan dolayı bu yıla mahsus olmak üzere sosyal etkinlikler (resepsiyon, halk konseri) yapılmayacaktır” denildi.

2012 yılında ev sahibi Cumhurbaşkanı Gül’ün doktorları ‘kulağındaki’ rahatsızlık sebebiyle 30 Ağustos konusunda uyarılarda bulundu. Çankaya’daki 30 Ağustos resepsiyonu Abdullah Gül’ün kulak rahatsızlığı ile iptal edildi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e, rahatsızlığı nedeniyle katılamayacağı 30 Ağustos’taki Anıtkabir ve Atatürk Kültür Merkezi’ndeki törenlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek vekalet etti.

Oysa iptal öncesi bastırılan davetiyelerde, yıllarca ‘eşsiz’ davetiye alan Gül, Davetiyelerde de davet sahibi olarak “Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Bayan Gül” ibaresi yer alıyordu.

Kılık kıyafet ‘düzenlemesi’ de yapılan davetiyede, erkekler için “smokin/koyu renk elbise” ibaresi yer alırırken bu kez “smokin” çıkarılmış, sadece “koyu renk elbise” yer almıştı. Kıyafet bölümünde kadınlar için “uzun etek”, askerler için askeri tören üniforması anlamına gelen “mesdres” tanımlamaları ise sabit kalmıştı.

2013’te nihayet ‘ilk’ler yaşandı. Törenlere davet edilmeyen Hayrünnisa Gül bu kez ev sahibesi olarak törenlerde yer aldı. 29 ekimde hastalanacak olan Abdıllah Gül de bu kez sağlıklı ve törende idi.

Gül görev süresi boyunca rahatsızlıkları genellikle 29 Ekim’lere denk geldi. Gül, hem 2011 ve 2013 yıllarında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramları’na rahatsız girdi. Gül, 2012 yılında ev sahipliğindeki 30 Ağustos törenlerini iptal ederken; 2012 ve 2013 yıllarındaki 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı gündemiyle Anıtkabır’deki törenlere katılmasına da sağlığı el vermedi.

AKP VE İPTALLERİ

Başbakanlık tarafından yayınlanan genelge ile Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez 2011 yılında, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri iptal edildi.

Van’da yaşanan deprem felaketinden olayı, çelenk koyma ve vilayetlerde yapılacak tebrikat törenleri dışındaki, resmi geçit dahil tüm etkinlikler iptal edildi. Okullardaki törenler de yapılmadı.

Ancak düğünler iptal edilmedi. Dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakanı Tayyip Erdoğan, aynı gün Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlunun düğününe katıldı.

2015’te 30 Ağustos kutlamaları dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu imzasıyla yayımlanan genelgeyle iptal edildi.

Genelgede “Son günlerde meydana gelen terör olayları nedeniyle, 30 Ağustos Zafer Bayramı törenlerinin sadece çelenk koyma ve tebrikleri kabul şeklinde icra edilmesi; diğer şenlik, konser, eğlence ve kutlama faaliyetlerinin yapılmaması uygun görülmüştür” ifadesi yer aldı.

2016’da Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, “Olağanüstü bir süreçten geçiyoruz. Halk yeni travma geçirmişken geçit töreni yapmak doğru değil” açıklamasıyla 30 Ağustos kutlamalarının iptal edildiğini duyurdu.

İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamada da, “Ülkemizde son dönemde yaşanan terör olaylarında şehit olan güvenlik güçleri ve vatandaşlarımızın mukaddes hatıralarına duyulan saygıdan dolayı Zafer Bayramı 94. yıl dönümü resepsiyonu iptal edilmiştir” ifadeleri kullanıldı.