Milletvekillerine 'iki araç' kıyağı

TBMM İdare Amirliği tarafından milletvekillerine “milletvekillerinin trafik ihlalleri hakkında yapılacak işlemler” konulu yazı gönderildi.  Milletvekilleri trafik kural ihlallerinde olan işlemler için iki adet plaka bildirecek. 

Milletvekillerine 'iki araç' kıyağı

TBMM İdare Amirliği tarafından milletvekillerine “milletvekillerinin trafik ihlalleri hakkında yapılacak işlemler” konulu yazı gönderildi.

Yazıda, milletvekillerinin trafik kural ihlallerinde yapılacak olan işlemlere ilişkin ilgi genelgede, trafik kural ihlali nedeniyle durdurulan araç sürücüsünün milletvekili olduğunun anlaşılması, elektronik denetim sistemlerinden kural ihlali tespit edilen veya Karayolları Trafik Kanununun 116.  Maddesi kapsamında işlem yapılması gereken aracın bilgisayar kayıtlarından milletvekili tarafından kullanıldığının anlaşılması halinde, trafik kural ihlali tespit tutanağının düzenlenerek valilikler aracılığıyla TBMM Başkanlığına gönderileceğinin belirtildiği ifade edildi.

‘MİLLETVEKİLİNİN KULLANDIĞI ARAÇ’ ŞERHİ SİSTEME EKLENECEK

Tarafsız haber ajansının haberine göre, söz konusu genelge uygulamasında;  her milletvekili için en fazla iki adet olmak üzere “milletvekilinin kullandığı araç” şerhinin Emniyet Genel Müdürlüğünce sisteme eklenmesi veya kaldırılmasında, talep dilekçesinin Milletvekili Hizmetleri Başkanlığına verildiği tarihin esas alınacağına dikkat çekildi.

‘SÜRÜCÜ MİLLETVEKİLİ DEĞİLSE TRAFİK CEZA İŞLEMİ YAPILMAKTADIR’

Trafik kural ihlali nedeniyle trafik ekiplerince durdurulan aracın sürücüsünün milletvekili olduğunun anlaşılması durumunda, aracın sahibinin kim olduğuna bakılmaksızın tespit tutanağı düzenlendiği, “milletvekilinin kullandığı araç” şerhi bulunan araçlarda ise sürücü milletvekili değilse trafik ceza işlemi yapıldığı belirtildi.

Trafik kural ihlalinin yapıldığı tarihte, bilgisayar kayıtlarında “milletvekilinin kullandığı araç” ibaresinin bulunmaması halinde trafik idari para cezası karar tutanaklarının Emniyet Genel Müdürlüğünce iptali mümkün olmamakla birlikte, Kabahatlar Kanununun 27. Maddesi gereğince iptal talebiyle süresi içinde yetkili sulh ceza mahkemelerine müracaat edebildiği kaydedildi.

VEKİLLER İKİ PLAKA BİLDİRECEK

Yazıda, milletvekillerinin “milletvekilinin kullandığı araç” olarak bildirmek istedikleri plakalarla ilgili herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için belirtilen konuların göz önünde bulundurulması istendi.

MİLLETVEKİLLERİNİN TALEPLERİ DOĞRULTUSUNDA TRAFİK CEZA MUAFİYETİNDEN DÜŞÜRÜLEN/SİLİNEN ARAÇLAR

Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç de soru önergesine verdiği yanıtta, milletvekillerinin talepleri doğrultusunda trafik ceza muafiyetinden düşürülen/silinen araç sayısının 2019 yılının Nisan ayı için 50, Mayıs ayı için 69, Haziran ayı için 72, Temmuz ayı için 76, Ağustos ayı için 41, 1 Eylül-12 Eylül tarihleri arası için 35 olmak üzere toplam 343 olduğunu bildirdi.

5.5 AYDA TRAFİK CEZA MUAFİYETİ İÇİN YENİ BİLDİRİLEN ARAÇ SAYISI 387

Bilgiç, milletvekillerinden gelen talepler doğrultusunda trafik ceza muafiyeti için yeni bildirilen araç sayısının 2019 yılının Nisan ayı için 55, Mayıs ayı için 82, Haziran ayı için 76, Temmuz ayı için 87, Ağustos ayı için 48, 1 Eylül-12 Eylül tarihleri arası için 39 olmak üzere 387 olduğunu belirtti.