MHP'den bedelli önerisi: 27 yaşı bitirenlere öncelik tanınsın

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, askerlik kanunu teklifinde bedelli için ayrılan 145 bin kontenjanın üstü başvuru üzerine yapılacak kura çekiminde “27 yaşını bitirenlere öncelik tanınır” şeklinde değişiklik yapılmasını istedi.

MHP'den bedelli önerisi: 27 yaşı bitirenlere öncelik tanınsın

Meclis’te grubu bulunan tüm partilerin mutabakatıyla çıkması için bayram sonrasına ertelenen Askerlik Kanunu Teklifi üzerinde çalışmalar başladı.

Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre, CHP 65 maddelik teklifte 12 değişiklik istedi. Askerlik süresinin 6 aya düşürülmesinin orduda yaratacağı zafiyetin ele alınmasını isteyen, diğer ülke ordularında uygulanmayan yedek astsubaylık statüsünün sıkıntı yaratacağı görüşünü savunan CHP, bedelli askerlik ücretinin de düşürülmesini istiyor. CHP’nin itiraz ettiği bir önemli madde de “olağanüstü hal veya savaşta, askerliğini henüz yapmadan, Cumhurbaşkanınca gerekli görülen sahalarda özel olarak görevlendirilen gönüllülerin askerlikten muaf tutulması” maddesi. CHP bu maddenin tekliften çıkarılmasını istiyor.

MHP TEKLİFE MUHALEFET ŞERHİ DÜŞMEDİ

HDP de teklifin 4 maddesine şerh düşmüştü. Kalıcı hale getirilecek bedelli askerlik ücretleri yüksek bulunurken Cumhurbaşkanına bazı kişileri askerlikten muaf tutma hakkı da teklifle ilgisiz bulundu, çıkarılması istendi.  İYİ Parti ise teklifin 11 maddesine itiraz etti. Yedek astsubaylık, bedelli ücreti gibi maddelere itiraz eden İYİ Parti Cumhurbaşkanına verilen askerlikten muaf tutma yetkisine de karşı çıktı.

MHP teklife muhalefet şerhi düşmedi. Teklifin MHP’nin itirazları nedeniyle ertelendiği iddialarına da MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “MHP Askerlik Kanunu Teklifini desteklemektedir” açıklamasıyla yanıt verdi. Ertelemenin CHP ve İYİ Parti’nin itirazları ile ilgili olduğu savunuldu.

Ancak teklifin yeniden görüşülmesi sürecinde MHP de bazı değişiklikler isteyecek. Bunlardan biri bedelli askerlik ile ilgili başvuru şartlarına dair olacak. Teklife göre bedelli askerlik için 145 bin kişilik bir kontenjan ayrılacak. Bunun üzerinde başvuru olursa bu durumda kura çekilecek. Bedelli başvurusunda yaş sınırı da aşağı çekildi.

“KURA ÇEKİMİNDE 27 YAŞINI BİTİRENLERE ÖNCELİK TANINSIN”

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, kanun teklifinde 22 yaşını dolduran herkesin kura çekmek suretiyle bedelli askerlik yapmasını sağlayan maddeyle ilgili şunları söyledi:

“Bugüne kadar bedelli askerliğin gerekçesi belli yaşa gelmiş iş ve meslek sahibi kişilerin düzenlerinin bozulmaması idi. 32 yaşındaki doçent ile 21 yaşındaki öğrencisinin aynı kuraya katılıp 21 yaşındakine kurada bedelli askerlik çıkıp bir ay, 32 yaşındaki doçentin kura çıkmaması nedeniyle altı ay askerlik yapması nasıl izah edilecek? Bu durumda kura çıkmayan doçent altı ay askerlik yapacak, öğrencisi bir ayda tezkere alacak şekle dönüşmez mi? “Bedelli askerlik kura çekiminde 27 yaşını bitirenlere öncelik tanınır” şeklinde değişiklik yapılmalıdır.”

BAYRAMDAN SONRA GENEL KURUL’UN GÜNDEMİNE ALINACAK

AKP’den yapılan açıklamada teklifin bayramdan sonra 11 Haziran’da Genel Kurul gündemine alınacağı ifade edildi. Edinilen bilgiye göre teklif genel kurulda görüşülmeden önce AKP grubu toplantısının ardından yapılacak kapalı bölümde milletvekilleri ile de değerlendirilecek. Bu arada diğer siyasi partilerin de eleştiri ve önerileri alınacak. Bunların ardından nasıl bir tavır alınacağı belirlenecek.