Mevlüt Uysal: Büyükçekmece'de 26-27 bin seçmen hareketi olmuş, organize şekilde yapılmış

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı süren Mevlüt Uysal, Büyükçekmece'deki sahte seçmen iddiasıyla ilgili olarak "Büyükçekmece'de hiçbir yerde olmayan seçmen hareketi var. 26 binlik bir seçmen hareketini bir kişinin yapabilmesi mümkün değil. Organize şekilde yapılması gerekiyor" dedi.

Mevlüt Uysal: Büyükçekmece'de 26-27 bin seçmen hareketi olmuş, organize şekilde yapılmış

AKP’nin yenilgi aldığı İstanbul seçimlerinin sonuçlarıyla ilgili rutin hale getirdiği “itiraz” açıklamalarında bugünkü sahneyi AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz yerine İBB Başkanı Mevlüt Uysal aldı. Seçimlerde AKP’nin Büyükçekmece Belediye Başkan adayı da olan ve Kadir Tobpaş’ın görevden alınmasıyla yerine getirildiği İBB Başkanlığı görevini halen sürdüren Uysal, ilçedeki “sahte seçmen” iddiasıyla ilgili açıklama yaptı.

“VATANDAŞLIKTAN ÇIKARILMIŞ GİBİ…”

24 Haziran seçimlerinde Büyükçekmece’de seçmen sayısının 172 bin 351 olduğunu söyleyen Uysal, 31 Mart’taki seçimde ise seçmen sayısının 174 bin 661 olduğunu ifade etti.

Aradaki farkın 2 bin 100 civarında olduğunu ifade eden Uysal, sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye’nin hiçbir yerinde olmayan bir seçmen hareketi yaşanmış. 8 ayda 172 bin 351 seçmenden toplam 11 bin 954 seçmen düşürülmüş. Düşürülenler içerisinde ölenler, yurt dışına çıkanlar, askere gidenler ve il dışına gidenler var. Hiçbir yerde seçmen olamayanlar var 14 bin 264 seçmen de yeni kayıt yaptırmış. Toplamda yaklaşık 26-27 bine yakın seçmen hareketi olmuş.”

“İNŞAATINA BAŞLANMAYAN YERLER BİNA VAR GİBİ GÖSTERİLMİŞ”

Büyükçekmece’de seçmen kaydı düşürülenlerin 3 bin 092 kişin hiçbir yerde seçmen kaydının bulunmadığını ifade eden Uysal, “Bunun anlamı, bir nevi vatandaşlıktan çıkarılmış gibi. 26 binlik bir seçmen hareketini bir kişinin yapabilmesi mümkün değil. Organize şekilde yapılması gerekiyor. Adrese dayalı kayıt sistemi çıktıktan sonra seçmen listelerinin güncellenmesi bir vatandaşın bir yere nüfus kaydını alabilmesi ancak belediyeden alınan numarataj sistemi üzerindeki adrese kayıtla mümkün olur.

Nüfus müdürlüğü herhangi bir seçmeni kaydederken belediyeden alınacak bir adrese kayıt yapabilir. Boş bir arsaya kayıt yapılamaz. Herhangi bir işyerine kayıt yapılamaz. Kayıt için önce belediyeden adrese dayalı kayıt yapılabilmesi için numarataj sistemindeki adres gerekli. Sahte seçmen yazılabilmesi için numarataj sistemi ile adresler oluşturulmuş.

Sahte kayıt yerleri seçmen kaydedilebilecek yerler için iki ve üç usul kullanılmış. Ruhsat alınan ama inşaatına başlanmayan yerler bina var gibi gösterilmiş. İkinci usul Büyükçekmece bölgesinde yazlık olarak kullanılan yerlerde boş olan adreslerin sahte seçmen kaydı yapılabilecek listeye alınması olmuş. Üçüncü usul iş yeri kaydı olan yerler konut gibi gösterilmiş.”

“AKP’YE OY VERECEĞİ BELLİ OLANLAR SİLİNMİŞ…”

Uysal iddialarını şöyle sürdürdü:

“AK Parti’ye oy verenlerin seçmen listesinden düşürülmesi şeklinde bir operasyon yapılmış. Bu herhangi bir seçmen kaydırması değil. AK Parti’ye oy verebileceği belli olan, soyisimlerinden bakıldığı zaman herhangi bir ailede, seçim irtibat bürosundan, mahallede AK Parti’de görev almış ise bu arkadaşlarımızın seçmen kaydından silindiği görülüyor. Bizim itirazımız nihayetinde sadece bir seçmenin başka bir yere gidip kayıt yaptırmasıyla, kendi özgür iradesiyle oyunu orada kullanması değil. Bu tamamıyla belediye ve belediye içerisindeki ekip, nüfus idaresi içerisine koymuş oldukları kişilerle burada seçim neticesini etkileyebilecek bir şekilde operasyon yapılması hadisesi.”