Mevlüt Çavuşoğlu: 17 ülke ile çok sıkı müzakere ediyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 17 ülkeyle müzakere yürüttüklerini açıkladı.

Mevlüt Çavuşoğlu: 17 ülke ile çok sıkı müzakere ediyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bursa Ticaret ve Sanayi Odasında (BTSO) düzenlenen “Dış Politika Vizyonunun İhracat Hedeflerine Etkisi” konulu toplantıda konuştu.

Çavuşoğlu açıklamasında 17 ülkeyle müzakere yürüttüklerini söyleyerek “Bugün 20 ülkeyle serbest ticaret anlaşmamız iyi bir şekilde işliyor. Bazı ülkelerle ticaret dengesinde onların lehine ya da bizim lehimize bir dengesizlik oluyor. Onu da ticaretin içindeki kalemleri çeşitlendirerek ya da yatırımları artırarak telafi etmeye çalışıyoruz. Bugün 20 ülkeyle serbest ticaret anlaşmamız var ama 17 ülkeyle de müzakere ediyoruz. Yani Ekvador’dan tutun da Ukrayna’dan Japonya’ya, Tayland’a Endonezya’ya kadar birçok ülkeyle çok sıkı müzakereler yapıyoruz. Ukrayna ile önümüzdeki günlerde imzalama imkanımız var, sona geldik.” dedi.

Çavuşoğlu, haziran ayında da Japonya ile anlaşma imzalayacaklarını, bu ülkeye yaptıkları son ziyarette konuyu muhataplarıyla teyit ettiklerini belirtti.

Çavuşoğlu, ayrıca 8 ülkeyle de serbest ticaret anlaşmasına başlama konusunda teyitleştiklerini, bu ülkelerden birinin de ABD olduğunu aktararak şunları söyledi:

“Şimdi Amerika ile Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Başkan Trump 75 milyar dolar ikili ticaret hacmi hedefi koydu. Bu hedefe ulaşabilir miyiz? Evet ulaşabiliriz. Amerika ile Türkiye’nin potansiyeli buna imkan veriyor. Yeter ki bu serbest ticaret anlaşmasını biz bir an önce müzakere edelim. Karşılıklı ekonomik kurmaylar gidecekler, gelecekler biz de Dışişleri Bakanlığı olarak bunların koordinasyonunu yapacağız ve Amerika gibi Kanada, Hindistan, Vietnam, aynı zamanda Orta Amerika ülkeleri, Afrika, Karayip, Pasifik ülkeleri, Cezayir, Güney Afrika Cumhuriyeti gibi ülkelerle ve bölgesel örgütlerle serbest ticaret anlaşmalarını ikili düzeyde de yürütüyoruz, bazen de bölgesel ekonomik örgütlerle yürütüyoruz. Bu çok kolay olmuyor ama bir de avantajı var. O örgütle imzaladığınız zaman o örgüte üye tüm ülkelerle ticaretiniz serbest bir şekilde devam edebiliyor.”