Metalde Toplu İş Sözleşmesi süreci başladı

İşçilerden alınan bilgi, 40 fabrikada on binlerce işçiyi temsil eden merkez TİS komisyonu ilk altı ay için yüzde 35 civarında  zam teklifini oybirliği ile kabul ettiği yönünde.

Metalde Toplu İş Sözleşmesi süreci başladı
HABER MERKEZİ

Metal iş kolunda Toplu İş Sözleşmeleri (TİS) süreci başladı.

Önümüzdeki hafta metal iş kolunda yetkili olan üç sendika (Türk Metal, BMİS ve Çelik İş) tekliflerini patronların sendikası MESS’e verecekler.

Türkiye işçi sınıfı tarihinde önemli yer kaplayan metal grup sözleşmeleri sınıf gündeminde yine havaların ısınacağının işaretlerini veriyor. 1977 – 78 büyük grevleri ile bilinen metal grup sözleşmeleri, 1980’den sonra sarı Türk Metal sendikasının teslimiyetçi işbirlikçi çizgisi her dönem işçilerin öfkesini üzerine çekti.

1998’deki sözleşmede işçileri satan Türk Metal sendikasından bir günde 50.000 işçi  istifa etti, 2014 dönem sözleşmelerinde yine sarı sendikaya tepki büyümüş ‘metal fırtına’ya dönmüştü. 2010, 2012,2014 dönem sözleşmeleri de zorlu geçmiş, Türk Metal’in sözleşmeyi imzalamasına karşı BMİS grev uygulamasına gitmişti. Bakanlar Kurulu kararı ile grevler iptal edilse de verilen filli mücadele sonrası iş kolunda önemli kazanımlar elde edilmişti, kimi şirketlerin MESS’ten istifa etmeleri ile sonuçlanmıştı. Grevlerin yasaklanmasına rağmen BMİS ve üyelerinin verdiği  mücadele sonucunda üç yıllık sözleşme süreleri yeniden iki yıla döndürülmüştü.

Türk İş’in işçileri sattığı, memurlara komik zamların Hakem Heyeti’nde belirlendiği bu süreçte BMİS Merkez TİS komisyonunu topladı. İşçilerden alınan bilgi, 40 fabrikada on binlerce işçiyi temsil eden merkez TİS komisyonu ilk altı ay için yüzde 35 civarında  zam teklifini oybirliği ile kabul ettiği yönünde.

BMİS’in bu zam teklifine karşı Türk İş’e bağlı Türk Metal’in tavrını ise metal işçilerinin tavırları belirleyecek, metal işçilerinin tavrı ile bu güz hatta kışın sınıf mücadelesi açısında hayli ısınacağının işaretleri görünüyor.