Metal işçilerinden TMSF önünde eylem: Krizi görmeyen Saray'a yürüyeceğiz!

Eskişehir’de Zeytinoğlu grubu bünyesindeki Entil Endüstri, Hapalki Döküm ve Tarkon Makine iş yerlerinde çalışan metal işçileri aylardır ödenmeyen maaşları için TMSF önünde eylem düzenledi.

Metal işçilerinden TMSF önünde eylem: Krizi görmeyen Saray'a yürüyeceğiz!

DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından el konulan Zeytinoğlu Grubu’na ait Entil Endüstri, Hapalki Döküm ve Tarkon Makina işçilerinin 4 aydır maaş alamaması ve üretimin de durdurulması üzerine Şişli’de bulunan TMSF binasının önünde bir basın açıklaması düzenledi.

“İşimizi, ekmeğimizi geri istiyoruz. Tüm sorumlular göreve” yazılı pankart taşıyan işçiler, “Babalar işsiz, çocuklar aç”, “Her şey çocuklarımızın geleceği için”, “İşçi burada, hükümet nerede?” dövizleri taşırken sık sık “Direne direne kazanacağız”, “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” sloganlarını attı.

Basın açıklamasında konuşan Birleşik Metal-İş Sendika Entil İşyeri Baş Temsilcisi Tuncay Alagöz, Zeytinoğlu Grup bünyesindeki Entil Endüstri, Hapalki Döküm ve Tarkon Makine işçilerinin 4 aydır maaş alamadığını ve bu fabrikalarda üretimin durdurulduğunu hatırlattı.

“BORÇ YÜKÜ ÜRETİMİ DURDURDU”

TMSF’nin geçen yıl haziran ayında şirketleri Zeytinoğlu Gruba geri iade ettiğini hatırlatan Alagöz, “Şirketleri geri alan Zeytinoğlu grubu işletmelerinin içine sokulduğu borç yükünün sürdürülemez düzeyde olduğunu ifade etmektedir. Şirketlerin, başta TMSF ve Halkbank olmak üzere çeşitli kurumlara büyük bir borç yükü altına sokulduğu anlaşılmaktadır. TMSF ve Halkbank, şu anda en büyük alacaklılar pozisyonundadır” diye durumu açıkladı.

Üç şirketin de halihazırda müşterilerinin bulunduğuna ve siparişleri olduğuna dikkat çeken Alagöz, gelinen durumu “Ancak bırakılan borç yükü nedeniyle şirketler hammadde satın alamamakta, enerji temin edememektedir. Üretimin ve ücretlerin aksaması nedeniyle işten ayrılan işçilerin özlük hakları ve tazminatları ödenememiştir. Şirkette kalan yaklaşık 400 işçi ise dört aydır ücret alamamıştır” ifadeleriyle anlattı.

ANKARA’YA YÜRÜYÜŞ KARARI

Alagöz’den sonra konuşan BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ise “Yandaş şirket mi olması gerekiyor batmaması için? Ali Ağaoğlu mu olması gerekiyor? Yüzlerce yandaş şirket kurtarıldı” derken “İşçi alacakları devletten ve bankalardan sonra gelir diyorlar. Bu işçiler tazminat da alamayacaklar, maaşlarını da alamıyorlar. İşsizlik sigortasını herkese veriyorlar ama bu insanlara vermiyorlar” ifadelerini kullandı.

Serdaroğlu, ekonomik krizi saraydan görülmediğini vurgularken “Önümüzdeki günlerde Ankara’ya Çalışma Bakanlığına, Halk Bankası’nın genel merkezine yürüyeceğiz. Krizi görmeyen Saray’a yürüyeceğiz. Bu işçiler Saray’a gidecek. ‘Ali Ağaoğlu’nu değil 500 işçiyi kurtarın’ diyecek.” ifadelerine yer verdi.